Srbija podigla pripravnost vojske na najviši stepen zbog migranata

496

Sve policijske službe i službe bezbjednosti u stanju su pripravnosti povodom migranstne krize, izjavio je danas ministar pravde Nikola selaković nakon sjednice Biro za koordinaciju službi bezbjednosti, čime su potvrđena i saznanja “Blica” o tome.

On je dodao i da će Biro predložiti predsjedniku države da sazove sjednicu Saveta za nacionalnu bezbjednost na kojoj će se raspravljati o sve većem usložnjavanju bezbjednosne situacije u regionu.

Puna pripravnost službi, kako je naveo, podrazumijeva i Vojsku Srbije, “koja će biti uključena u skladu sa važećim zakonodavstvom i o tome će odlučivati Savjet za nacionalnu bezbjednost i predsjednik Republike”.

Selaković je naglasio i da su sve službe bezbjednosti dužne da štite granice Srbije sa svim državama sa kojima se graniči.

On je naveo da Srbija bilježi sve veći priliv ekonomskih migranata koji su i agresivniji, ali da će naša država nastaviti da iskazuje svoje poštovanje prema svakom migrantu, posebno prema onima koji dolaze iz ratom zahvaćenih područja.

Selaković je rekao da Srbija neće podizati ograde i zidove.

“Srbija ostaje posvećena dosadašnjoj migranskoj politici, ali će na prvom mjestu štiti sebe i svoje interese”, rekao je Selaković.

Podsjetimo, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je danas u Beču da zabrinjava činjenica da ni godinu dana od početka migrantske krize Evropa nema jedinstven, principijelan i sveobuhvatni pristup ovom problemu, te ocijenio da će kriza po svemu sudeći potrajati, a da trenutna rješenja nisu dugoročna.

On je, na konferenciji ministara unutrašnjih i spoljnih poslova zapadnog Balkana održanoj na inicijativu Austrije, konstatovao da je na žalost trebalo godinu dana da se dodje do prvih zajedničkih rješenja o registraciji migranata duž zapadnobalkanske rute.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić založio se danas u Beču za jedinstven stav EU u rješavanju izbjegličke krize i ocijenio da je “jedino održivo rješenje da se migranti i izbjeglice zadrže što bliže njihovoj zemlji porijekla”.

“Na taj način bi se rasteretila i Grčka, koja trpi zaista enorman pritisak, ali i omogućilo njihovo brže vraćanje i angažovanje na obnovi, kad dodje do prekida ratnih dejstava”, rekao je Dačić na konferenciji “Zajedničko upravljanje migracijama” na kojoj su se okupili ministri spoljnih i unutrašnjih poslova zemalja duž balkanske izbegličke rute ali i Albanije, BiH, Bugarske, Crne Gore i Kosmeta.

Izvor: Blic