Srbija se naoružava za “udar na tuđu teritoriju”?!

7274

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković najavio je modernizaciju oružanih snaga, uključujući nabavku dva višenamjenska helikoptera, haubica “nora” i oklopnog vozila “lazar”, te istakao da Srbija mora da razvija sisteme koji mogu da izvrše “udar na tuđu teritoriju”.

“Ugrožavanje sigurnosti i potencijalna agresija na Srbiju krenuli bi iz neke od zemalja u okruženju. Nadamo se da to neće biti, ali vojničko razmišljanje mora biti i mora nas voditi ka tome da u zaštiti integriteta imamo snage i sposobnosti da uzvratimo udar na teritoriju zemlje agresora”, rekao je on.

Diković kaže da se Vojska Srbije modernizira u skladu sa planovima i da se to sada radi po planovima do 2020. godine, a da se radi na planu modernizacije do 2025. godine.

Naveo je da je zbog restriktivnog finansiranja vojska odlučila da prvo modernizira postojeće naoružanje, zatim da razvija naoružanje u saradnji sa domaćom odbrambenom industrijom i da na kraju kupuje naoružanje na tržištu.

“Posebna pažnja biće posvećena opremanju snaga za hitno reagiranje”, rekao je Diković.

On je napomenuo da će Vojska Srbije u 2016., 2017. i godinama iza izvršiti i završiti modernizaciju sistema PVO “kub”, moderniziranje stanica za vođenje raketa za raketne sisteme, samohodne haubice “SORA” kalibra 122 milimetara, kao i artiljerijske municije i raketa većeg kalibra.

“Ističem opremanje sa višenamenskim oklopnim vozilom “Lazar”, sa raketnim sistemom “Morava” i ovih dana uvodimo na verifikaciona ispitivanja top haubicu “Nora” kalibra 155 milimetara. Uvođenje u naoružanje školskog aviona “Lasta” očekuje se u 2016. godini”, rekao je Diković.