Srpska lista izlazi iz Vlade Kosova: Srbi najavili da će osnovati Zajednicu srpskih opština

1015

Srpska lista izaći će iz Vlade Kosova, potvrdio je čelnik te Liste Goran Rakić nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Povod sastanku bilo je hapšenje direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Marka Đurića. “Srpska lista će izaći iz vlade privremenih institucija u Prištini, nema podrške”, rekao je Rakić. On je izjavio i da će sutra biti održana sjednica skupština svih deset srpskih opština na Kosovu, na kojoj će biti iznijet prijedlog da 20. aprila, na petogodišnjicu od Briselskog sporazuma, Srbi formiraju Zajednicu srpskih opština, te da će ZSO biti formirana u skladu sa međunarodnim pravom.
“Mi smo o tome pričali i sa predsjednikom Vučićem i on je rekao da će podržati svaku našu odluku, kao što je to činio i do sada”, kazao je.

Rakić je pozvao i sve Srbe koje Albanci pozivaju da budu deo Vojske Kosova, da to ne čine.

“Nemojte to da radite, nemojte da mi budemo jedan drugome vuk, da budete vukovi našoj, srpskoj djeci. Naći ćemo načina ukoliko vaše materijalno stanje nije na zavidnom nivou, ali vas molim, i tražim od vas da ne idete u tu vojsku, jer ćemo sutra doći u situaciju da udari brat na brata, a tako nešto nam u ovom trenutku najmanje treba”, izjavio je Rakić.

“Odluka o istupanju iz Vlade Kosova donesena je jednoglasno, jedinstveno i tu smo odluku danas prenijeli predsjedniku Vučiću i on je tu našu odluku podržao”, izjavio je zamjenik premijera Kosova Dalibor Jevtić. Jevtić je naglasio da srpski poslanici u Skupštini Kosova više neće podržavati odluke koje su inicijativa Vlade Kosova.