Srpska pravoslavna crkva medijima: Prestanite sa objavljivanjem karikatura Muhameda

9482

Portparol SPC-a Episkop bački Irinej je naglasio “čitav civilizovani svijet osuđuje ovo gnusno nedjelo i da SPC zajedno sa vascijelim pravoslavnim srpskim narodom izražava saučešće njihovim porodicama.

Irinej je posebno ukazao na objavljivanje karikatura poslanika Muhameda u srbijanskim medijima.

“U isto vrijeme, zapažamo da su neki naši elektronski i štampani mediji prenijeli karikaturalne prikaze islamskog proroka Muhameda, ne vodeći računa o tome da na taj način najgrublje vrijeđaju vjerska osjećanja i ubjeđenja naših sugrađana islamske vjere i da – nehotice ili iz elementarnog neznanja, što ih ne oslobađa odgovornosti – podstiču netrpeljivost, pa i otvoreno neprijateljstvo prema pripadnicima muslimanske vjere, odnosno Islamske zajednice“, ocjenio je episkop Irinej.

Prema njegovoj ocjeni ruganje historijskim ličnostima koje su formirale vjerski identitet stotina miliona naših savremenika nalazi se izvan granica zakonom zajamčenog slobodnog izražavanja i apsolutno je nedopustivo.

“Pozivamo uposlenike naših medija da odmah prestanu sa ovakvim duhovnim nasiljem i da poštuju vjerska osjećanja svih građana“, poručio je u ime SPC-a Irinej.

SPC na ovaj način, kako stoji u saopštenju objavljnom na oficijelnom sajtu, muslimanima izražava solidarnost i ujverava ih da “vjernici Srpske Pravoslavne Crkve, čija vjerska osjećanja su u pojedinim medijima na isti ili sličan svetogrdni način izložena ponižavajućim prikazima, ni na koji način ne odobravaju takvo shvatanje slobode stvaralaštva i prirode sekularnog društva“.