SAFF

Srpski analitičar hvali stav Putina o “pravu na samoopredjeljenje”: Otvorio nam vrata za RS

Facebook
Twitter
WhatsApp

Dragomir Anđelković, politički analitičar iz Srbije je komentarišući izjavu predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina u razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijem Guterešom, da su Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o nezavisnosti Kosova, rekao da ta izjava može biti korisna za Srbiju.

– Srbija se obratila pitanjem koje nije bilo najsrećnije sročeno i dobila je odgovor da sve teritorije koje donesu deklaraciju o nezavisnosti na način koji podrazumijeva izražavanje volje građana imaju pravo na tako nešto. Otuda, ništa Putin nije drugo uradio osim što je konstatovao činjenicu da je Međunarodni sud donio po zahtjevu Srbije odluku koja se nama u tom momentu nije dopala. S druge strane, to može da bude korisno i za nas. Kao što ta odluka važi za Kosovo ona može da važi i za Sjever Kosova gdje su Srbi većina i gdje mogu da konstituišu sve svoje organe ako donesu takvu odluku. Ali i za Republiku Srpsku – navodi on.

Kako dodaje, drugo je pitanje da li Beograd ima hrabrosti da se pozove na takvu odluku i realizuje nacionalni interes, budući da Srbija Kosovo u cjelini ne kontroliše i da je malo vjerovatmo da će ga povratiti.

– Ova odluka nam omogućava da se skoncentrišemo na ono što je realno, a to Sjever Kosova i RS. Druga stvar je da li Beograd ima hrabrosti da tako nešto uradi. Otuda mislim da je Putinova izjava je potpuno u skladu sa realnošću i može da nam koristi ako smo odlučni da stanemo iza svojih inetresa – kaže Anđelković.

Upitan da li je Putin time priznao nezavisnost Kosova, odgovara da nije ni na koji način.

On je samo rekao da kao što je Zapad prihvatio tu kosovsku deklaraciju u skladu sa odlukom Međunarodnog suda, tako i oni priznaju za Luganjski i Donjeck. Druga stvar bi bila kad bi Zapad sam priznao Luganjsk i Donjecku republiku, kako bi se odnosila Rusija prema Kosovu. Ali za sada tako nešto je nerealno i do daljenjeg sigurno nema promjene ruskog stava. A kad bi to kojim slučajem postalo univerzalnmo rješenje, da se priznaju deklaracije koje su donijete u Luganjsku, Donjecku i na Kosovu onda mi imamo otvotena vrata da isto postupimo i na Sjeveru Kosova i u RS – smatra Anđelković.

Putin je, kako prenose medji, istakao da je pročitao sva dokumenta Međunarodnog suda pravde u vezi sa Kosovom i da se dobro sjeća odluke u kojoj se navodi da u ostvarivanju prava na samoopredjeljenje određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da od centralnih vlasti traži dozvolu da proglasi suverenitet.

„To je rečeno za Kosovo i to je bila odluka Međunarodnog suda pravde, koju su svi podržali“, kazao je Putin, dodavši da Donjecka narodna republika i Luganska narodna republika imaju isto pravo kao Kosovo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti, „jer je presedan napravljen“.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA