Srpski mediji se opet okomili na Sandžak!

591

List Kurir je pod naslovom ‘Traže državu Sandžak” i srpski list Telegraf pod naslovom ‘Stvara se nova država na Balkanu0 su objavili da više hiljada građana potpisalo je onlajn-peticiju kojom traže da se od nekoliko gradova u Srbiji i Crnoj Gori napravi prekogranična regija Sandžak, rekao je Zaim Čelebić, jedan od inicijatora.

Prekogranična regija obuhvatala bi Novi Pazar, Tutin, Novu Varoš, Priboj, Sjenicu, Rožaje, Prijepolje, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane i Plav.

– Ako se ima u vidu da nije prethodila nikakva aktivna kampanja, u Sandžaku postoji izuzetno interesovanje za projekat prekogranične regije Sandžak po ugledu na evropske regije. Ovih dana ćemo uputiti zvaničnu ponudu na ključne adrese u Beogradu i Podgorici i naglasiti da tražimo pomoć za realizaciju projekta – rekao je Zain Čelebić.

On tvrdi da bi prekogranična regija Sandžak doprinijela stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta kroz mješovite industrijske zone i zajedničke projekte.

Politički analitičar Branko Radun kaže za “Naše novine” da je ovo licemjerna inicijativa jer su Bošnjaci podržavali odvajanje Crne Gore od Srbije, pa samim tim i njihovo odvajajnje u dve države.

– Mislim da tu nije stvar samo u ekonomskoj saradnji već tu neko pokušava da dobije poene u okiru bošnjačkog političkog tela – kaže on.

Srpski portal Mondo i srpski list Alo su objavili pod naslovom “Sprema se haos u Novom Pazaru ako izruče Orića” da ukoliko Naser Orić bude isporučen Srbiji, vehabije iz Novog Pazara, planiraju da zajedno sa Muamerom Zukorlićem organizuju demonstracije i nerede u Sandžaku, piše “Alo.”

Izvor lista iz bezbednosno-obaveštajnih struktura tvrdi da iza svega zapravo stoji bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, inače prijatelj sandžačkog muftije Muamera Zukorlića.

“Naše službe raspolažu informacijama da Cerić preko Zukorlića i nekoliko njemu vrlo bliskih vehabija u tom kraju planira da organizuje skupove koji bi prerasli u nerede, a sve u cilju destabilizacije Sandžaka. Pored vehabija i ekstremista iz tog kraja, oni planiraju da dovedu svoje istomišljenike iz Bosne, Makedonije i sa Kosova”, kaže izvor lista i dodaje da službe prate njihova kretanja i komunikaciju .

(Sandžak PRESS)