Srpsko-hrvatske konstitutivne litije protiv Bosne i Hercegovine

534

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je na najavu Milorada Dodika o izradi deklaracije HDZ-a i SNSD-a o izlasku dva naroda iz BiH, ukoliko se i dalje na bazi presuda Evropskog suda za ljudska prava bude dovodio u pitanje princip “konstitutivnosti naroda” i bude zahtijevalo građansko uređenje BiH. On je pozvao Milorada Dodika i Dragana Čovića da prestanu tretirati svoj narod kao stoku.

“Pozivam ih da Srbe i Hrvate prestanu tretirati ka stoku, za koju misle da je mogu uvoditi i izvoditi iz države Bosne i Hercegovine. Posljednji put kada su neki imali iluzije da se narodi mogu izvoditi iz države u državu, cijela stvar se završila tragično. Žalosno je i da su 25 godina poslije Dodik i Čović zagovarači takvih politika”, zaključio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Uspjeh velikosrpske politike u rušenju vlasti Mile Đukanovića u Crnoj Gori na proteklim izborima, postignut kroz kampanju koju je vodila Srpska pravoslavna crkva u okviru navodne borbe za vjerska prava, dao je krila i nadu Miloradu Dodiku i njegovim mentorima od Moskve do Beograda da nešto slično mogu postići i u Bosni i Hercegovini.

Primarni cilj velikosrpske politike u BiH je nezavisnost Republike Srpske. Taj cilj se želi postići mirnim putem i kroz nekoliko faza: Promjena Ustava Republike Srpske i vraćanje prenesenih nadležnosti sa državnog nivoa na entitete. Time se postiže najvažniji korak ka nezavisnsoti RS-a. “Današnja borba Republike Srpske mora biti borba za jačanje njene autonomije, da bi građani potpuno uživali u slobodi”, rekao je Milorad Dodik prije nekoliko mjeseci u Banjoj Luci.
Milorad Dodik je prije dvije godine u intervjuu za zagrebački Večernji list rekao da Republike Srpska želi što veću autonomiju i da Hrvati trebaju dobiti pravo na treći entitet.

Kao što je u Crnoj Gori iskorištena borba za ugrožena vjerska porava, velikosrpski ideolozi su shvatili da je najpogodnija tema za postizanje željene autonomije, odnosno nezavisnosti Republike Srpske, borba za “konstitutivnost hrvatskog naroda” u Bosni i Hercegovini. Iako su mnogi bili šokirani što su predsjednik i premijer Republike Hrvatske proteklih dana ugostili Milorada Dodika u Zagrebu, to je samo pokazalo koliko su oni daleko otišli u planiranju i sporovođenju svojih ciljeva.

Beograd i Zagreb su pronašli zajednički interes i udružili snage za postizanje svojih velikodržavnih ciljeva. Svako će u svom domenu voditi međunarodnu kampanju protiv Bosne i Hercegovine. Vidjeli smo kako je Andrej Plenković prij enekoliko dana u UN-u govorio o Bosni i Hercegovini i važnosti poštivanja “konstitutivnosti hrvatskog naroda”. Također, šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman potvrdio je da sljedeće sedmice u Hrvatsku stiže američki državni sekretar Majk Pompeo te da će među temama razgovora biti Zapadni Balkan s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu. SNSD i HDZ će udruženim snagama potpuno blokirati funkcionisanje Bosne i Hercegovine ( možda će Srpska pravoslavna crkva i Katolička crkva udružiti snage u organiziranju “konstitutivnih” litija na ulicama širom BiH), a sve kako bi se prislila međunarodna zajednica i Bošnjaci na njihove ustupke.

Dok to čine stalno govore da im je do mira i suživota i usput se sokole da ih Bošnjaci ne mogu zaustaviti čak ni ratom.