SAFF

Šta bi BiH izgubila pobjedom Dodikovih dama Željke u Borjane?

Facebook
Twitter
WhatsApp

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik očigledno zbog vlastite, preglasane, ali ne i efikasne četiri godine u Predsjedništvu mašta o pobjedi Željke Cvijanović (SNSD) i Borjane Krišto (HDZ), kako bi svoje strateško političko partnerstvo sa Draganom Čovićem iskoristio za postizanje vlastitih ciljeva i destabilizaciju države, a što predstavlja kao korist Republike Srpske.

– Za Republiku Srpsku bi najbolje bilo da pobijede Borjana Krišto i Željka Cvijanović. Njih dvije bi bile značajan tandem u Predsjedništvu. U Predsjedništvu je uvijek važan zbir. U mnogim situacijama je potrebno da imate dva glasa u Predsjedništvu – rekao je Dodik u intervjuu za RTS.

Generalni sekretar DF-a i predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Dženan Đonlagić je kazao da ne postoje situacije kada se može vjerovati poitičkim dušmanima u BiH, ali da ovdje nije riječ o vjerovanju nego o činjenicama.

– Milorad Dodik je u protekle četiri godine dobro osjetio na svojoj koži šta znači kada imate dva člana Predsjedništva protiv sebe. Ni jedna akcija protiv države koju je poduzeo u Predsjedništvu BiH nije mu pošla za rukom samo zato što je tu Željko Komšić koji donosi prevagu u korist države. Odnos 2:1 je od vitalne važnosti za državu. Tako je bilo u aktuelnom mandatu, tako će biti i u budućnosti – poručio je Đonlagić.

Omjer 2:1 za BiH u Predsjedništvu također znači i 3:2 u Centralnoj banci BiH, gdje je potrebno sačuvati i monetarnu i finansijsku sigurnost. Također, 2:1 znači i 2/3 probosanskih ambasadora u korist države, a ne 2/3 protiv, što bi se desilo u slučaju da pobijede i Krišto i Cvijanović.

– Mi bismo u tom slučaju faktički izgubili stolicu u UN-u. Ne bi postojao nikakav Sven Alkalaj koji bi se mogao obratiti pred UN-om, a umjesto Ivana Orlića koji je u Vijeću Evrope u ime BiH osudio agresiju na Ukrajinu, sjedila bi neka Željana Zovko – kazao je Đonlagić.

(Faktor.ba)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA