Štrahe: Imam razumijevanja za Srbe; Dačić: Svaka ti čast, Štrahe, srpski narod ti mnogo duguje!

1141

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa austrijskim vicekancelarom Hajnc Kristijanom Štraheom.
Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe izjavio je danas da problem Kosova nije dugoročno riješen i da je potrebno da Beograd i Priština nađu kompromis, navodeći da ništa ne može da funkcioniše jednostrano.

Štrahe je na zajedničkoj konferenciji sa ministrom Ivicom Dačićem kazao da je realnost da je Austrija priznala nezavisnost Kosova, ali i da je realnost da Srbija vidi Kosovo u svom sastavu.

„To je realnost za Srbiju, stoga ovaj problem nije dugoročno riješen. Potrebno je da obje strane izađu jedna drugoj u susret i da se nađe kompromis“, rekao je Štrahe, koji je podsjetio da je od 193 zemlje Ujedinjenih nacija, njih 105 priznalo nezavisnost Kosova.

Kako je rekao, on se kao vicekancelar ne miješa u to pitanje, ali je naveo da ima razumijevanja za srpsku stranu i srpsko viđenje problema i da dugoročno rješenje ne može biti jednostrano.

„Nadam se da će se pronaći održivo rešenje“, rekao je on novinarima.

Štrahe je podsjetio da je ranije, dok nije bio u vladi, kritikovao odluku Austrije da proglasi nezavisnost Kosova, a ministar Dačić je izrazio zahvalnost što od takvih stavova Štrahe nije odstupio.

„Austrija stoji iza odluke o nezavisnosti Kosova, ali imam razumijevanje za položaj Srba. Srbija nije problem, Srbija je dio rješenja“, rekao je Štrahe.

„Zahvalan sam što je ostao pri tom stavu“, rekao je Dačić, navodeći da je Štrahe mogao da kaže da je sada dio vlade i da ne smije to više da govori, te da ne treba da tražimo da „Štrahe bude veći Srbin od nas“.

„Svaka ti čast, Štrahe. Srpski narod ti mnogo duguje, i zahvalan je zbog toga. Mi imamo pravo da biramo koga ćemo da volimo — onog ko voli nas“, rekao je Dačić.

(Tanjug)