četvrtak, 9. mart 2023 / 17. ša'ban 1444

SAFF

Stranka za BiH donijela šest zaključaka: Pozivamo OHR da reaguje zbog Dodika

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Stranka za Bosnu i Hercegovinu danas je održala 16. redovnu sjednicu Predsjedništva SBiH na kojoj se raspravljalo o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

Doneseni su sljedeći zaključci:

SBiH poziva tužilaštvo, a posebno Visokog predstavnika da naprave konkretne korake kako bi sankcionisali antidejtnonsko djelovanje Milorada Dodika i svih onih koji u sistemu slijede njegove antiustavne i protuzakonite naloge. Prošlo je vrijeme javnih osuda i poništavanja nelegalnih zakona i odluka po pitanju državne imovine. Posljednjim nalozima za predaju državne imovine u Doboju i Višegradu,

Dodik je praktično izvršio otimanje državne imovine. Kako je to uradio mimo ustava i zakona, poslao je poruku da to sutra može samovoljno dodjeliti kome želi. Pozivamo OHR da zaustavi ove aktivnosti je je postalo očito da se Dodik ismijava nad nemoći međunarodne zajednice, OHR-a, Evropske unije i NATO-a.

Stranka za BiH upozorava Dodika da neće doći do tihe podjele Bosne i Hercegovine koju pokušava da provede jer institucije ne rade svoj posao. Pošto Dodik već djeluje vaninstitucionalno i pravi korak po korak ka disoluciji, mora da zna da će patriote Bosna i Hercegovine zaustaviti svaki njegov korak prema secesiji i podjeli države. U tom slučaju neće se čekati reakcije institucija koje on svojom politikom blokira niti međunarodne zajednice.

Stranka za BiH poziva na formiranje vlasti u zakonskom roku na nivou entiteta Federacija BiH, uz poštivanje svih zakonskih procedura.

Parlamentarna većina koja je uspostavljena treba dobiti priliku za formiranje izvršne vlasti kako je to u svim demokratskim sistemima. Ukoliko bi došlo do intervencije Visokog predstavika, još jednom naglašavamo da rješenje mora biti trajno i jedino tako je prihvatljivo za SBiH.

Stranka za BiH osuđuje pokušaj gušenja medija i nevladinih organizacija u bh. entitetu RS. Razvoj demokratije i dijaloga među raznim učesnicima u javnom prostoru nije moguć uz predložena zakonska riješenja. Naprotiv, takvi zakoni su usmjereni u pravcu kreiranja jednoumlja i diktature pojedinaca. To nisu evropske vrijednosti kojima teži Bosna i Hercegovina.

Stranka za BiH pozdravlja formiranje nove vlasti u Unskosanskom kantonu i Brčko distriktu. Izabranim zvaničnicima čestitamo i pozivamo ih da ulože sve napore kao bi unaprijedili život građana.

Stranka za BiH na nivou Tuzlanskog kantona neće biti dio parlamentarne većine.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA