SAFF

Stranka za BiH: Trojka nas je s partnerima dovela u najtežu sigurnosnu situaciju nakon rata

Facebook
Twitter
WhatsApp

Glavni odbor Stranke za Bosnu i Hercegovinu održao je sjednicu u subotu, 30. 03. 2024. godine u Lukavcu. Na sjednici je razmatran Prijedlog plana rada Stranke za 2024. godinu kao i finansijski izvještaj za 2023. godinu i Prijedlog finansijskog plana za 2024. godinu. Razgovarano je i o aktuelnoj političkoj situaciji u kontekstu najnovije političke krize izazvane po ko zna koji put odlukama Narodne skupštine entiteta Rs, te nadolazećim lokalnim izborima.

U vezi sa nastupom na lokalnim izborima zaključeno je da će Stranka za Bosnu i Hercegovinu samostalno nastupiti sa listama za općinska i gradska vijeća, dok se kantonalnim i općinskim organizacijama ostavlja prostor za razgovore sa drugim strankama u vezi sa zajedničkim kandidatima za načelnike odnosno gradonačelnike.

“Dodikova javno saopćena namjera “da kreće u novu fazu političke i svake druge vrste borbe” za Rs, direktan je nastavak njegove secesionističke politike. Nema sumnje, da on i oni koji podržavaju plan podjele BiH i osamostaljenja bh. entiteta RS ne mogu to provesti mirnim putem i da je njihovo djelovanje put u novu destabilizaciju BiH. Niko ne treba da sumnja u ovakav razvoj događaja, ali ne treba zaboraviti da patriote ove zemlje šute i trpe dugo, a onaj ko atakuje na BiH sigurno će biti biti odlučno zaustavljen.

U ovakvim okolnostima, mi ne smijemo i ne možemo biti “slijepi i gluhi” kao da se ništa ne dešava. Pozivamo nadležne državne institucije da počnu odgovorno, efikasno i zakonito štititi ustavni poredak države Bosne i Hercegovine. Ne smije više biti toleriranja rušenja države Bosne i Hercegovine. Zadnje ponašanje posljednjeg proruskog diktatora u dubokoj interesnoj zoni NATO-a i EU, potpomognuto je direktno iz Beograda! Dodikova najnovija faza napada na BiH, je još jedan od dokaza zašto se sa SNSD-om nije trebalo ići u državnu koaliciju. Za SBiH je bilo neprihvatljivo biti u vlasti s nekim ko je glavni remetilački faktor na Balkanu, ko negira nadležnosti države Bosne i Hercegovine, čija retorika i ponašanje predstavljaju direktan udar na državu i institucije BiH i ko negira genocid u Srebrenici. Sve što smo mi odbili stranke Trojke su zarad fotelja ponizno prihvatile i doprinijele ovakvoj situaciji. Trojka je dosadašnjim ustupcima i uspavljivanjem bh. javnosti, naivnim izjavama o pozitivnoj atmosferi, nanijela najveću štetu BiH. Očigledno je da je na posljednjem sastanku u Bakincima kod Laktaša sve ovo što Dodik i Čović traže, Trojka prihvatila i ozbiljno nanijela štetu poziciji BiH. Od lažnih obećanja građanima BiH da se Dodik promijenio, doveli su nas u najgoru sigurnosnu situaciju nakon rata.

Ono što vjerujemo Dodiku, jeste da su sve dogovorili u Bakincima, a Trojci vjerujemo kad nazivaju Dodika i njegovu odmetničku skupinu “partnerima”. Trojka je očigledno spremna prihvatiti obrise granica trećeg entiteta sa novim izbornim jedinicama, podjelu imovine i rasturanje Suda BiH. Svojim djelovanjem, povlačeći se pred Dodikom i Čovićem, koji sada traže da ispune ono što su im obećali. Umjesto da budu oštri prema potezima razvaljivanja zemlje, oni još Dodika mole da razgovaraju. Takva sramota i snishodljivost nije viđena na tlu Bosne u njenoj modernoj historiji”, navode iz Glavnog odbora Stranke za BiH.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA