Stranke iz RS-a donijele odluku: Obustavljaju rad na nivou BiH dok se ne uklone strane sudije iz Ustavnog suda BiH

424

U Palati entiteta RS u Banjoj Luci održan je sastanak zvaničnika tog bh. entiteta, izabranih i imenovanih zvaničnika u državnim institucijama koji dolaze iz RS-a, te predsjednika parlamentarnih stranaka na kojem je razgovarano o odluci Ustavnog suda BiH, kojom su osporene odredbe dva entitetska zakona.
Radi se o, podsjećanja radi, članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a i nekoliko članova Zakonom o unutrašnjoj plovidbi RS-a, a Ustavni sud BiH je utvrdio da je reguliranje pitanja državne imovine u isključivoj nadležnosti BiH, a ne entiteta.

Predsjednica entiteta RS i potpredsjednica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željka Cvijanović je kazala da taj entitet već u kontinuitetu dobijaju odluke Ustavnog suda BiH koje su štetne po interese RS-a, koje, kako je kazala, služe prekrajanju Ustava BiH.

– Mi smo danas postigli saglasnost oko toga šta dalje raditi po ovom planu i donijeli smo jednoglasno dva zaključka. Prvi je da su svi saglasni da predstavnici iz RS-a u institucijama BiH obustave svoj rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju u nadležnosti BiH dok se ne usvoji novi Zakon o Ustavnom sudu BiH dok su u njemu strane sudije – kazala je Cvijanović.

Drugi zaključak se odnosio na organiziranje posebne hitne sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj će se raspravljati o ovim pitanjima.