Strategija “šuti dok ne prođe”: Osuđen član Predsjedništva SDP-a, stranka ne progovara

310

U Socijaldemokratskoj partiji (SDP) Bosne i Hercegovine su jako osjetljivi na zloupotrebe položaja i sve devijacije koje su svojstvene politici u našoj zemlji. Svjedoče tome reakcije zvaničnika te stranke, koji ne propuštaju priliku kritizirati takve pojave, ukazivati na njih, pa čak i aktivno djelovati kako bi one bile sankcionirane.

Rijetki su takvi slučajevi u kojima SDP i zvaničnici te stranke nisu reagirali, agresivno zastupali potrebu da se oni sankcioniraju, te da se odgovornima oduzmu sve funkcije u matičnim strankama i u institucijama vlasti u BiH. Ti “rijetki” su oni koji imaju člansku karticu SDP-a.

Iako na svojoj zvaničnoj internet stranici ne propuštaju oštro osuditi svakog zvaničnika oponentskih političkih stranaka kojima se fakturiše barem indicija da su počinili krivično djelo, takva osuda je izostala u slučaju Senaida Begića, člana Predsjedništva SDP-a i federalnog zastupnika kojeg je Općinski sud u Zenici prvostepenom presudom osudio na četiri godine zatvora.

Begić je osuđen zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja u vezi sa krivičnim djelima prevara i pronevjera u službi u svojstvu direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

(Faktor.ba)