Strategijski dokument dugoročnog razvoja Vojske Srbije

315

Srpski državni vrh na čelu sa predsjednikom i vrhovnim komandantom Aleksandrom Vučićem usvojio je tajni strategijski dokument dugoročnog razvoja Vojske Srbije. Prema ovoj strategiji, kojom se prvi put u posljednje dvije decenije precizno definišu pravci razvoja srpskog odbrambenog sistema, naša vojska treba da bude jača od svih ostalih, potencijalno neprijateljskih oružanih snaga u regionu zajedno, prenosi beogradski Informer.

“Analize pokazuju da smo sada na nekih 65-70% moći u odnosu na zbrojene oružane snage Hrvatske, BiH, Albanije i Kosova. Ipak, zaključeno je da to nije dovoljno dobro i novom strategijom ide se ka tome da Vojska Srbije u narednih nekoliko godina bude dovedena na nivo od najmanje 110% vojne moći u okruženju”.

“Jedino ako Vojska Srbije bude sposobna da u svakom trenutku odvrati napad i odlučno i efikasno neutrališe prijetnju iz svih pravaca, sa strana svih potencijalno neprijateljski nastrojenih zemalja iz okruženja, može se govoriti da postoji dugoročna garancija mira i stabilnosti. Samo ako potencijalni agresori budu znali da će im u najkraćem mogućem roku napadi biti odbijeni i istovremeno im nanijeti nesrazmerno veliki gubici u ljudstvu i tehnici, Srbija može dugoročno da planira državni i društveni razvoj. Zato je procjena da je neophodno da Vojska Srbije dostigne 110% vatrene, tehničke i kadrovske moći svih potencijalno neprijateljskih oružanih sila u našem regionu”, navodi se, između ostalog, u nacrtu strategijskog dokumenta u koji je Informer imao uvid.