utorak, 5. decembar 2023 / 21. džumade-l-ula 1445

SAFF

Stratfor: Bliski istok u 2019. godini

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Abdullah Nasup   

Stratfor je na svojoj internet stranici objavio predviđanja geopolitičkih događanja u svijetu za 2019. godinu.

Iran

Stratfor predviđa da nastojanje Trmupove administracije da pooštravanjem sankcija Iranu prisili režim ove zemlje da sjedne za pregovarački sto, neće uroditi plodom.  Predviđa se da će se iranski režim pokušati osvetiti Sjeidnjenim Državama na indirektan način, uznemiravanjem brodova američkih saveznika u Zaljevu, izvođenjem probnih lansiranja balističkih raketa ili, po potrebi, nastavkom razvoja nuklearnog programa. teheran će biti spreman na tajni elektronički rat ili pokretanje svojih marioneta u regiji protiv Sjedinjenih Država, Izraela i američkih saveznika u Zaljevu.    

Saudijska Arabija

Saudijska Arabija će se tokom cijele naredne godine suočiti s rastom zabrinutosti zbog ponašanja princa prijestolonasljednika, čije ponašanje će svjetska javnost pomno pratiti, nakon ubistva novinara u konzulatu. Neki saudijski saveznici će smanjiti svoju vojnu podršku Rijadu.

Rijad će nastaviti provođenje ekonomskih reformi Vizije 2030. Očekuje se da će se mjere štednje smanjiti usljed pozitivnih ekonomskih promjena i porasta cijene nafte. Ipak, Saudijska Arbija će morati posegnuti za svojim novčanim rezervama kako bi ublažila nezadovoljstvo građana malim primanjima, nemogućnošću kupovine stana i, općenito, smanjenjem životnog standarda.

Sirija

Stratfor smatra da je Sirija ušla u posljednju fazu rata. Rusija će nastojati sačuvati ono što je postigla i koristit će Siriju za nastavak širenja svog utjecaja u regiji. Ukoliko to postigne, neće željeti da se konfrontira sa SAD-om, Turskom niti Izraelom.

S druge strane, Iran će nastojati da poveća podršku Asadu, naročito protiv Washingtona i Ankare. Iran će nastaviti jačati svoje vojno prisustvo u Siriji kao sredstvo olakšanog dopremanja naoružanja i vojne opreme Hezbolahu u Libanu. Izrael će nastaviti da ugrožava ove iranske planove, uz veliku zabrinutost da to ne dovede do nenamjernog sukoba sa ruskim snagama u Siriji.

Turska i SAD će nastaviti da se protive opstanku Asadovog režima, ali će svaka od dvije zemlje nastaviti da radi na ostvarenju vlastitih agendi koje su različite.

Turska

Turska će se možda suoči s problemima na sjeverozapadu zemlje, naročito zbog obećanja da će štititi Idlib, jeidnu preostalu pokrajkinu u rukama sirijske opozicije, koju bi režim mogao poželjeti vojnom operacijom vratiti pod svoju kontrolu tokom 2019. Ukoliko se to desi, sukob bi se mogao odvijati između šiijskih paravojnih milicija lojalnih Iranu i sirijskih opozicionih snaga koje imaju podršku Turske. To bi čak moglo dovesti do rata jedne zemlje protv druge.

Ipak, najveći izazov za Tursku, smatra Stratfor, u narednoj godini bit će jačanje slabe ekonomije, rješavanje visoke stope inflacije. Moguće je da će Erdogan prihvatiti da plati račun za dug koji iznosi četvrtinu turskog GDP-a, istovremeno izbjegavajući novu krizu lire.

Erdogan će, predviđa Stratfor, nastojati da do proljetnih lokalnih izbora proširi svoju biračku bazu.

Očekuje se da će odnosi između SAD-a i Turske ostati zategnuti zbog turskog približavanja Moskvi, koja zabrinjava SAD, i američke podrške kurdskim militantima u Siriji  koje Turska smatra teroristima i prijetnjom za njenoj nacionalnoj sigurnosti.

Pored nastojanja da ostvari ekonomsku stabilnost, Turska će nastaviti da radi na ostvarenju drugih ciljeva u regiji, od kojih je suzbijanje kurdskih militanata na sjeveroistoku Sirije. Također, nastavit će zračne udare na baze PKK-a u Iraku.

Stratfor ili Strategic Forecasting, Inc je američka informacijska kompanija koji nudi analize i izvještaje, geopolitičke prognoze i informacije o sigurnosnim pitanjima i sukobima. Kompaniju je 1996. godine osnovao politolog i stručnjak za sigurnost Georg Friedman. Sjedište kompanije je Austin u Texasu.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA