SAFF

Suđenje Stanišiću i Simatoviću: Tužilaštvo traži doživotnu robiju i osudu za učešće u UZP-u u koji je bio uključen Milošević

Facebook
Twitter
WhatsApp

Tužilaštvo je zatražilo da se Jovica Stanišić i Franko Simatović osude i za udruženi zločinački poduhvat (UZP) u koji su bili uključeni Slobodan Milošević i drugi visoki dužnosnici Srbije te zločine počinjene ne samo na području Bosne i Hercegovine već Hrvatske, tokom ratova početkom 1990-ih godina.

Zatražilo je da bivši šefovi Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije budu osuđeni i za zločine u drugim općinama u Bosni i Hercegovini, za koje su ranije oslobođeni, a ne samo za zločine u Bosanskom Šamcu za koje su 30. juna 2021. u ponovljenom suđenju prvostepeno osuđeni na po 12 godina zatvora.

Tužilaštvo je navelo da postoje jasni dokazi o finansijskoj podršci Srpskoj dobrovoljačkoj gardi Arkanovcima, a koji su činili zločine nad preostalim nesrbima u Sanskom Mostu 1995. godine i drugdje.

– Postoje platne liste i svjedoci. Srbija je preko Službe državne bezbjednosti snosila najveći dio troškova plaćenika te garde, plaćala naknade za ranjavanje i liječenje ranjenih pripadnika te garde, naknade za nezaposlenost i imali su zdravstveno osiguranje kroz Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije – kazala je tužiteljica Laurel Beig 25. januara govoreći o paravojnoj formaciji koju je vodio Željko Ražnatović Arkan.

Stanišićev branitelj Wayne Jordash je kazao da se teze Tužilaštva “zasnivaju na spekulacijama” te da je Tužilaštvo danas više ponavljalo ono što je iznosilo tokom proteklih 20 godina, što je sud u prvostepenoj presudi odbacio.

– Bilo ih je ukupno sedam (pripadnika Srpske dobrovoljačke garde) u Sanskom Mostu kojima su isplaćene dnevnice, od čega su četiri bila labavo povezana sa zločinima. Tužilaštvo tvrdi da su ta četvorica dovoljna da se pokaže veza sa zločinima i finansiranjem 300 do 400 ljudi u Sanskom Mostu. Pretpostavke su to da su preostali pripadnici Arkanovih tigrova bili prisutni tokom operacije u Sanskom Mostu i uključeni u zločine na tom području, kao i da su isplate Službe državne bezbjednosti doprinijele udruženom zločinačkom planu – kazao je Jordash.

Riječ je nastavku suđenja – žalbenog ročišta – bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS), nasljednikom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koje je počelo 24. januara. Presuda se očekuje u junu ove godine.

Tužilaštvo je zatražilo doživotnu kaznu zatvora, kao i da se Stanišić i Simatović osude i za udruženi zločinački pothvat, zločine u samoproglašenim SAO Krajini i SAO Istočnoj Slavoniji i Baranji u Hrvatskoj, te gradovima Doboju i Sanskom Mostu u BiH, za što su prvostepenom presudom oslobođeni.

Odbrana traži oslobađanje ili, alternativno, smanjenje kazni.

Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), predsjedavajuća je sudskog vijeća. Ostali suci su Lee G. Muthoga, Aminatta Lois Runeni N’gum, Yusuf Aksar i Claudia Hoefer, objavio je RSE.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA