SAFF

Suljagić: Opasna poruka Mađarske

Facebook
Twitter
WhatsApp

Nakon najave iz Budimpešte da će Mađarska glasati protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u, a nakon posjete predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika, nizom reakcija oglasio se direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

“Odluka Mađarske da glasa protiv rezolucije Generalne skupštine UN-a o Srebrenici je duboko uznemirujući stav koji se ne može zanemariti.

Ova rezolucija je imala za cilj da oda počast sjećanju na hiljade žrtava genocida u Srebrenici, mračno poglavlje u savremenoj historiji obilježeno nezamislivim zločinima.

Glasanjem protiv nje, Mađarska se stavila u red s snagama poricanja i revizionizma, podrivajući međunarodne napore da se prizna i nauči iz ove tragedije.

Ova odluka nije izolovan incident, već odražava dugogodišnje desničarske poglede i politike mađarskog premijera Viktora Orbana. Orbánovo protivljenje rezoluciji o Srebrenici može se vidjeti kao dio šireg obrasca odbijanja međunarodnog konsenzusa o pitanjima ljudskih prava. Odbijanjem da prizna genocid, Mađarska pod Orbánom šalje opasnu poruku da se historijske istine mogu zanemariti iz političke koristi.

Osudom glasanja Mađarske, ključno je naglasiti važnost sjećanja i odavanja počasti žrtvama Srebrenice.

Priznanje genocida je vitalan korak ka osiguranju da se takvi horori nikada ne ponove. Odluka Mađarske je oštar podsjetnik na trajnu potrebu da se čvrsto suprotstavimo negacionizmu i političkim snagama koje ga perpetuiraju”, stoji u reakciji Emira Suljagića.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA