Sve što treba znati o izborima u Mostaru: Koliko se vijećnika bira iz kojeg gradskog područja, kako se bira gradonačelnik?

580

Autor: Hrvatski medijski servis

Građani Mostara će u nedjelju 20. decembra birati novi saziv Gradskog vijeća. Donosimo vam pregled o specifičnostima Izbornog zakona BiH koji se odnosi na Mostar, koje će se stranke i koalicije natjecati na izborima, kako se bira mostarski gradonačelnik te za koje odluke je potrebna dvotrećinska podrška Gradskog vijeća.

Treba podsjetiti da su u Parlamentu BiH usvojena izborna pravila za izbor vijećnika GV Mostar nakon prethodnog potpisanog političkog sporazuma između HDZ-a BiH i SDA, uz predstavnike međunarodne zajednice.

Izborne jedinice

Pravilima Gradsko vijeće Mostara čini 35 vijećnika. Prema članku 19.4 Izbornog zakona BiH, iz gradske izborne jedinice bira se 13 vijećnika. U Gradskom vijeću niti jedan konstitutivni narod ne može imati više od 15 vijećnika, a bit će zastupljena najmanje četiri vijećnika iz svakog konstitutivnog naroda i jedan vijećnik iz reda ostalih.

Preostala 22 vijećnika biraju se iz gradskih područja:

Izborna jedinica gradskoga područja 1 (Sjever) bira dva gradska vijećnika;
Izborna jedinica gradskoga područja 2 (Stari grad) bira pet gradskih vijećnika;
Izborna jedinica gradskoga područja 3 (Jugoistok) bira dva gradska vijećnika;
Izborna jedinica gradskoga područja 4 (Jug) bira dva gradska vijećnika;
Izborna jedinica gradskoga područja 5 (Jugozapad) bira sedam gradskih vijećnika;
Izborna jedinica gradskoga područja 6 (Zapad) bira četiri gradska vijećnika.

Važno je istaknuti i da nijedan od konstitutivnih naroda, niti “ostali”, ne mogu imati više od 15 svojih predstavnika u Gradskom vijeću.

Izmjene Izbornog Zakona BiH… by Branimir Galić

Liste i kandidati

Gradsku listu HDZ-a BiH predvodi dr. Mario Kordić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar

Nositelj liste koalicije okupljene oko SDA „Koalicija za Mostar 2020“ (SDA, DF, SBB, SBiH i BPS), je također liječnik, Zlatko Guzin, direktor bolnice „Dr. Safet Mujić“.

Na značajan dio glasova na koji računa SDA cilja i tzv Bh. blok, kojega čine SDP i Naša stranka, a apetiti su im se povećali nakon uspjeha na izborima u Sarajevu. Nositelj te liste je Armin Zalihić, predsjednik mostarske organizacije SDP-a.

Osim HDZ-a BiH, na glasove Hrvata iz Mostara u značajnijoj mjeri ciljaju i HDZ 1990 i HRS. Nositelj liste HDZ-a 1990 je etablirani košarkaški stručnjak Slaven Princ, a listu HRS-a predvodi odvjetnik Slaven Bevanda..

Vodeće srpske stranke, SNSD i SDS, odlučile su prevazići unutarnje različitosti i na izbore za mostarsko gradsko vijeće će izaći u koaliciji „Ostajte ovdje, zajedno za naš Mostar“. Nositelj liste je, pogađate, ponovno liječnik – dr. Velibor Milivojević, direktor bolnice u Nevesinju.

Pogledajte sve liste i kandidate koje će sudjelovati na mostarski izborima:

Preliminarne Liste Mostar 1… by Branimir Galić

Kako se bira gradonačelnik?

Gradonačelnik Mostara ne bira se direktno. Gradonačelnika biraju vijećnici u Gradskom vijeću, i to dvotrećinskom većinom glasova . Ako nijedan od kandidata ne dobije dovoljan broj glasova u prvom krugu, ide se u drugi krug izbora između dva kandidata koji su dobila najveći broj glasova u prvom krugu.

Ako je, uslijed neriješenog ishoda izbora među kandidatima u prvom krugu nemoguće ustanoviti koja su dva kandidata dobila najveći broj glasova, organizirat će se poseban krug za ove kandidate kako bi se izvršio odabir kandidata ili kandidatâ koji će se kvalificirati za drugi krug. Ako nijedan od preostalih dvaju kandidata ne dobije dvotrećinsku većinu glasova u drugom krugu, ide se u treći krug izbora.

Tek u trećem krugu, prosta većina glasova izabranih gradskih vijećnika potrebna je za izbor gradonačelnika od dva preosta kandidata, odnosno, u pravilu, to je 18 vijećnika. Ako preostala dva kandidata dobiju isti broj glasova u trećem krugu, mlađi od ta dva kandidata bit će izabran za gradonačelnika.

S obzirom na činjenicu kako ni jedan od naroda ne može imati više od 15 vijećnika, jasno je kako će slijediti mukotrpna borba hrvatskih i bošnjačkih vijećnika kako bi izborili poziciju gradonačelnika.

Za koje odluke je potrebna dvotrećinska većina?

Prema prijedlogu Statuta Grada Mostara, kojega će, prema Mostarskom sporazumu, Gradsko vijeće usvojiti po konstituiranju, značajan broj odluka donosit će se dvotrećinskom većinom glasova što Mostar svrstava u posebnu jedinicu lokalne samouprave.

Gradsko vijeće Mostar će izvjesno, nakon usvajanja novog Statuta, dvotrećinskom većinom odlučivati o urbanističkom planu za teritoriji Mostara, izmjenama i dopunama Statuta, usvajanju i izvršavanju budžeta, priznanjima i nagradama Grada, smjeni gradonačelnika, predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća, o izgledu grba, zastave i ostalim simbolima te o davanju naziva ulicama, trgovima i mostovima.