Sve više porodica sa troje i više djece u Novom Gradu

974

U Općini Novi Grad Sarajevo danas je upriličen prijem i uručenje rješenja za dodjelu jednokratne novčane pomoći za 41 porodicu koje su u ovoj i prošloj godini dobile blizance, treće, četvrto i svako naredno dijete.

One će od Općine Novi Grad dobiti simboličnu nagradu u iznosu od po 500 KM.

U ugodnoj atmosferi i uz nesvakidašnje druženje sa najmlađim sugrađanima naše općine i njihovim roditeljima, rješenja je uručio Hamdija Dizdar pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za obrazovanje, kulturu i sport.

“Uručili smo rješenja za 41 porodicu koje će dobiti novčanu pomoć, odnosno jednu vrstu nagrade za rođenje trećeg i svakog narednog djeteta i blizanaca. Ovaj projekat realiziramo  već treću godinu. Za tu namjenu iz budžeta za 2015. godinu utrošeno je 60.000 KM, a s obzirom na povećanje broja novorođene djece na području naše Općine, u protekloj i ovoj godini izdvojeno je po 70.000 KM. U tom periodu novčanu pomoć u iznosu od po 500 KM dobila je 301 novogradska porodica. Sretni smo da možemo obradovati naše sugrađane i drago mi je da se sve više porodica odlučuje za više djece“, rekao je Dizdar.

Selma Suljević, majka tri djevojčice, kazala je da joj pomoć puno znači, prvenstveno sa finansijske strane, ali i zbog same činjenice da neko misli na porodice sa više djece.

„Priča se o vrlo malom natalitetu u BiH, a niko ne poduzima ništa po tom pitanju, Općina Novi Grad je jedina u Federaciji koja ovoliku pažnju poklanja porodiljama i natalitetu. U današnje vrijeme kada su životni troškovi ogromni, teško je odgajati troje djece. Pored blizanaca imam četverogodišnju kćerku, snalazimo se i nije teško. Međutim, lijepo je znati da neko misli na porodice s više djece i prepoznaje njihove potrebe“, rekla je Selma.

Rješenje je danas dobila i Amra Pašić, koja je kazala da je 500 KM značajna pomoć u današnje vrijeme kada je sve skupo.