SAFF

Svečanost u sarajevskoj Istiklal džamiji: Na završnoj akademiji 1.000 polaznika mekteba

Facebook
Twitter
WhatsApp

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo u nedjelju je u Istiklal džamiji na Otoci upriličena tradicionalna svečana akademija pod nazivom “Kur’an po mom srcu piše”, povodom završetka mektepske nastave za školsku 2021/2022. godinu.
Ispred Istiklal džamije jutros se okupilo oko 1.000 polaznika mektepske nastave iz ukupno 140 sarajevskih mekteba, a riječ je o polaznicima koji su završili hatmu (proučili cijeli Kur'an pred svojim muallimima) ili su u toku tog procesa. Uz polaznike mekteba bili su i njihovi imami (muallimi) kao i brojni roditelji, za koje je današnji dan bio posebno radostan trenutak.

Svečana akademija je ponovo održana nakon dvije godine pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Glavni imam MIZ-a Sarajevo Abdulgafar ef. Velić je kazao kako se prethodne mektepske godine vrijedno radilo u svih 140 mekteba na području Medžlisa, a danas se na završnoj svečanosti okupilo oko 1.000 polaznika mektepske pouke.

Velić je kazao kako je u protekloj godini u mekteb upisano oko 15.000 djece, među kojima je oko 12.000 bilo redovno na mektepskoj pouci.

– Naša djeca učila su posebno važne lekcije iz naše vjere, ali smo i svakodnevno učili Kur’an. U brojnim mektebima učila se hatma i danas imamo završnu svečanost kada poklanjamo hatmu. Današnji dan je na neki način dan naše pobjede, možemo kazati i naš treći bajram, treća radost u godini. Pripremamo se za nove mektepske godine i nove pobjede – poručio je Velić.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA