ponedjeljak, 3. oktobar 2022 / 7. rebi'u-l-evvel 1444

SAFF

Švedska obećala izručiti 73 osobe Turskoj

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je potpisani Memorandum s Finskom i Švedskom diplomatska pobjeda Turske, javlja Andolu Ageuncy (AA).

Erdogan je odgovarao na pitanja novinara danas u Madridu nakon završetka Samita NATO-a, a tom prilikom je kazao kako je NATO još jednom dao podršku Ukrajini.

“Naš (NATO) savez daje punu podršku Ukrajini. Ali, to moramo pokazati vizijom mira i nastojati da se humanitarna drama zaustavi što prije”, rekao je Erdogan, te dodao:

“Važno je da se pokaže odlučnost NATO-a u borbi protiv terorizma u svim njegovim oblicima. Međutim, ova odlučnost ne bi trebala ostati samo na papiru.”

Govoreći o borbi protiv terorizma, Erdogan je kazao da ono što se dogodilo u kontekstu zahtjeva Švedske i Finske za članstvo u NATO-u pokazalo crvene linije Turske u pogledu terorizma.

– Kao zemlja koja se gotovo 40 godina bori protiv separatističkog terorizma i kojoj je terorizam odnio hiljade djece, nemamo strpljenja za zamajavanje. Memorandum s Finskom i Švedskom je diplomatska pobjeda za Tursku – poručio je Erdogan.

Podvukao je kako će pomno pratiti implementaciju tačaka iz memoranduma i poduzeti korake u skladu s tim.

– Obećanje Švedske je izručenje 73 terorista Turskoj – kazao je Erdogan.

“Prije svega, PKK, YPG, PYD, FETO, oni moraju biti izbrisani. Moraju dovršiti zakonske regulative u vezi s tim što je prije moguće”, dodao je Erdogan.

“Ne bude li održala obećanje, napravit ćemo ono što bude potrebno, a u skladu sa sporazumom”, rekao je dodavši da Turska u tom slučaju ne bi ratificirala sporazum u svom parlamentu. “Ako ne ispune tu obavezu, nećemo ga poslati u parlament”, rekao je.

Na pitanje novinara o kupovini aviona F-16 od SAD-a, temi o kojoj je danas bilo riječi, Erdogan je odgovorio:

“Iskreni napori Bidena po ovom pitanju imat će ozbiljnu podršku. Poslat ću što prije delegaciju u Ameriku.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA