Švicarsko tužilaštvo pokrenulo istragu zbog špijuniranja Turaka

1039
Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2017-03-13 17:26:30Z | |

Danas je švicarsko tužilaštvo objavilo saopćenje za javnost u kojem se navodi da je pokrenuta istraga protiv obavještajne službe čiji tačan naziv nisu precizirali, zbog špijuniranja Turaka koji žive u Švicarskoj.

Iz kabineta glavnog tužioca medijima je rečeno da postoje osnovane sumnje da je jedna obavještajna služba špijunirala građane Švicarske turskog porijekla. Također je kazano da je istraga otvorena još prošle sedmice (16.marta), nakon što je odobrena od strane švicarske vlade.

Švicarska je jedna od zapadnoevropskih zemalja koja je uzela učešće u kampanji protiv izmjena turskog ustava zabranivši sva okupljanja vezana za podršku predloženim ustavnim promjenama.

Švicarska policija zabranila je održavanje skupa podrške ustavnim reformama u kantonu Aargau. Na skupu je trebao govoriti jedan od zvaničnika turske vlasti. Tako se Švicarska svrstala rame uz rame s Njemačkom, Austrijom i Holandijom, u nastojanju da utječu na ishod referenduma o ustavnim reformama koji će se održati u Turskoj sredinom sljedećeg mjeseca, a pozitivan ishod referenduma znači da Turska prelazi sa parlamentarnog na predsjednički sistem vladavine.

Pripremio: Abdullah Nasup