Tabaković: Blizu smo odluke da bojkotujemo ponovljene izbore u Srebrenici

204

Alija Tabaković, kandidat probosanskih snaga za načelnika Srebrenice, u razgovoru za Faktor je najavio da će Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” najvjerovatnije bojkotovati ponovljene izbore u ovom gradu koji su zakazani za 21. februar.

– Najbliži smo toj odluci, a sve će definitivno biti poznato u narednih dan, dva. U ovoj namjeri imamo apsolutnu podršku lidera političkih partija koji čine probosanski blok. Svi oni su stali iza nas – kaže Tabaković.

Naglašava kako su veliki utjecaj na njihovu odluku imali i potezi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

– Ostali smo zakinuti za 800 glasova poštom jer tim ljudima CIK nije na vrijeme poslao izborni materijal. Oni neće glasati ni ovaj put. To u prevodu znači da smo ostali bez dva mjesta u Skupštini Srebrenice, a istovremeno ti glasovi mnogo znače i u borbi za načelničku poziciju. Vidite u kakvu su poziciju dovedeni Bošnjaci Srebrenice. Izvršen je genocid nad nama, ljudi su protjerani, a sada im se odlukama CIK-a i nadležnih sudskih organa ne dozvoljava da ostvare svoje glasačko pravo. Kao da smo građani trećeg reda- objašnjava Tabaković.

Prema njegovim riječima, tu nije kraj propustima CIK-a.

– Bivšim kadrovima SDP-a, predvođenim Begom Bektićem, osumnjičenim za izborne prevare, omogućeno je da ponovo budu u izbornom procesu. Kako je to moguće?

Najmanje što je CIK morao uraditi jeste da im se onemogući učestvovanje na izborima. Nažalost, na to niko i ne pomišlja – razočarano kaže Tabaković.