petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Tahirović o izvještajima Vijeću sigurnosti UN-a: Ponovo upozoreno na kontinuirano negiranje genocida u BiH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održalo je ovih dana dana redovnu sjednicu o radu Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, na kojoj je Rusija zatražila obustavu rada tog suda.

U izvještajima koje su predstavili Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius i glavni tužilac Serge Brammertz, upozoreno je na kontinuirano negiranje genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Pozvali su Srbiju da uhapsi i u Mehanizam prebaci članove Srpske radikalne stranke (SRS) Vjericu Radetu i Petra Jojića, optužene za nepoštivanje Haškog tribunala.

Ukazano je i na veličanje osoba presuđenih za ratne zločine.

Agius je poručio da Srbija nije ispunila svoju međunarodnu obavezu da izruči radikale Vjericu Radetu i Petra Jojića.

“Izvještaji predstavljaju kontinuitet. Glavni tužilac ima po Rezolucijama VSUN-a posebnu obavezu u pogledu progona zločinaca sa područja bivše SFRJ. Ponovo je rečeno da je regionalna saradnja propala, da su Srbija, Hrvatska, ali i Crna Gora utočište za ratne zločince”, rekao je predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

Kako je kazao, navedeno je, što se tiče predmeta protiv identifikovanih osumnjičenih osoba, za 307 osumnjičenih u 122 istrage i 25 optuženih u 23 predmeta u kojima je podignuta optužnica, zna se da oni trenutno žive van Bosne i Hercegovine u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

“Ukazano je da je Nacionalna strategija u Srbiji mrtvo slovo na papiru i da u Hrvatskoj politika kontroliše procese progona ratnih zločinaca. Serge Brammertz je ukazao da nisu ispoštovane preporuke Joanne Korner kad je u pitanju rad Tužilaštva BiH. Predsjednik je ponovo ukazao na opstrukciju Srbije u progonu dva člana Šešeljeve Radikalne stranke. Dužnosnici Srpske radikalne stranke Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanje suda, odnosno da su zastrašivali, prijetili i nudili mito svjedocima u slučaju protiv predsjednika SRS-a i pravomoćno presuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja”, rekao je Tahirović.

Prema njegovim riječima, ukazano je na negiranje genocida i glorifikaciju zločina.

“Posebno je navedeno da su srbijanski – srpski političari napadali presude protiv Mladića i Stanišića – Simatovića, kao da se radi o osveti nad srpskim narodom”, rekao je Tahirović.

Ranije ovog mjeseca u prostorijama ambasade Rusije u Sarajevu, predstavnici udruženja žrtava održali su sastanak sa ambasadorom Ruske Federacije Igorom Kalabuhovim.

Tema sastanka je bila nedavno upućeno pismo od Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa” i Udruženja žrtava i svjedoka genocida državama članicama Vijeća sigurnosti UN-a.

Pismo je upućeno s namjerom da se od članica Vijeća sigurnosti UN, zatraži poštivanje presuda MKSJ čiji je osnivač VSUN.

Kalabuhov ih je upoznao da je sa sadržajem pisma upoznat predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Tokom razgovora konstatovana je neophodnost stvaranja povjerenja u BiH.

“Dobili smo odgovore od Ruske Federacije i Evropske komisije u BiH. Nadamo se da će i ostali uskoro odgovoriti. U razgovoru sa ambasadorom Rusije u BiH, dobili smo informaciju da je predsjednik Rusije upoznat sa našim pismom te da je na osnovu pisma i održan sastanak sa ambasadorom Rusije u BiH, a nastavak, ali i konkretan odgovor bi trebao uslijediti u narednom periodu. Odgovor EK u BiH, gospodina Sattlera, koji se detaljno referisao na naše pismo, od naše zabrinutosti da sadašnje stanje podsjeća na predratno stanje iz 1992. godine te da u potpunosti razumije našu zabrinutost, ali isto tako nas je obavijestio da odluke Vijeća Evropske unije ne tolerišu bilo kakvo poricanje i reviziju uspostavljenih činjenica, a pogotovo ne tolerišu slavljenje i veličanje ratnih zločinaca”, rekao je Tahirović.

Kako je kazao Tahirović, takođe, u svom odgovoru jasno navodi da retorika ili akcije koje podrivaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neprihvatljive.

“Pored navedenog, Sattler je istakao da EUFOR radi kako bi osigurao sigurnu okolinu za sve građane BiH”, dodao je Tahirović.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA