SAFF

Tahirović pita HDZ-ove ministre: Kad će Ministarstvo pravde uvesti presude MKSJ u krivično-pravnu evidenciju BiH?

Facebook
Twitter
WhatsApp

Kada će Ministarstvo pravde BiH uvesti presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u krivično-pravnu evidenciju Bosne i Hercegovine, pitanje je koje je prethodnom, ali i novoimenovanom državnom ministru pravde iz redova HDZ-a BiH uputio predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida Murat Tahirović.

U razgovoru za Novinsku agenciju Patria (NAP), Tahirović je ujedno i dao odgovor na to pitanje: “Po svemu sudeći, nikad.”

Naš sagovornik smatra kako sve upućuje na to da ono što je radio “najlošiji ministar pravde BiH Josip Grubeša, nastavlja njegov stranački kolega Davor Bunoza”.

– Pored činjenice da je MKSJ još 2016. godine Ministarstvu pravde BiH dostavio sve svoje presude, Ministarstvo ih još uvijek nije uvelo u krivično-pravnu evidenciju pravosuđa BiH. Na taj način ministri, koji su po pravilu iz HDZ-a, nastavljaju praksu nepoštivanja presuda međunarodnih sudova – poručuje Tahirović.

Naglašava da je bivši HDZ-ov ministar Josip Grubeša, “poznat po svojoj zapaženoj požrtvovanosti u pomaganju presuđenim ratnim zločincima poput Marka Radića i Rade Garića, kojima je omogućio odlazak u Hrvatsku, odnosno Srbiju (‘čitaj slobodu, pored činjenice da imaju i više od pola zatvorske kazne za odležati’), vješto uspijevao manipulisati sa raznim komisijama kako presude MKSJ ne bi uvodio u evidenciju.”

– Za Josipa Grubešu je priča završena. Sada je tu drugi ministar, ali i mnogo novih ministara od kojih očekujemo da konačno okončaju priču oko presuda MKSJ – navodi Tahirović.

Sadašnje stanje je naprosto bolesno, nastavlja, jer za najobičnije izazivanje ili remećenje javnog reda i mira možete doći u poziciju da nećete dobiti potvrdu o nekažnjavanju.

– Sa druge strane, osoba koja je presuđena za silovanje, masovno strijeljanje, koncentracijske logore i druga djela kažnjiva po međunarodnom pravu u BiH može bez problema dobiti potvrdu o nekažnjavanju i biti portir, direktor, vozač, domar i sve drugo što poželi – zaključuje Tahirović u izjavi za Patriju.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA