utorak, 9. august 2022 / 11. muharrem 1444

SAFF

Tahirović pita premijerku Srbije Anu Brnabić: O kakvom poštivanju međunarodnog prava govorite?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija jedina poštuje prinicipe međunarodnog prava, “u čemu je usamljena u svijetu”.
Srbija je, navodi također Brnabić, i jedina zemlja za koju se ti principi ne mijenjaju od situacije do situacije, zbog čega se nalazi u teškoj, a nekad i mučnoj situaciji.

U izjavi za TV Pink, rekla je i da se i s Istoka i sa Zapada može videti licemjerje u tumačenju međunarodnog prava, a Srbiji se spočitava kako nešto ne poštuje.

Njene navode da “Srbija jedina poštuje prinicipe međunarodnog prava, i u tome je usamljena u svijetu”, za Vijesti.ba kratko je prokomentarisao predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

– O kakvom vi poštivanju međunarodnog prava govorite? Skrivate presuđene ratne zločince, poput Novaka Đukića, skrivate optužene za najteža krivična djela ratnih zločina koje međunarodno pravo poznaje. Sramno, licemjerno i krajnje bezobrazno, gospođo Brnabić – poručio je Tahirović.

Reakcija na tekst Radovana Karadžića iz zatvora: Prava slika današnje Srbije, sramota za Vučićevu vlast

Murat Tahirović je za beogradski list Danas osudio to što je Radovan Karadžić objavio autorski tekst u “Večernjim novostima”, navodeći da to nije ništa novo od “ratnog zločinca i onih koji mu daju medijski prostor”.

Radovan Karadžić, osuđeni ratni zločinac koji služi kaznu doživotnog zatvora u Engleskoj zbog ratnih zločina i genocida, “ekskluzivno” je “Večernjim novostima” objavio autorski tekst “Može li svet svet opstati bez časti”?

Karadžić u svom tekstu ističe da je “mali” rat u Jugoslaviji bio je potreban zbog “nešto većeg u Ukrajini, kojeg takođe ne bi bilo da ga Zapad nije podstakao agresivnim širenjem NATO”.

– Pred sudom u Hagu je zločinac u svom procesu koristio 248 svjedoka, najviše od svih presuđenih pred Hagom, i dobio je kaznu doživotnog zatvora. Danas iz zatvora pokušava biti vođa onih koji negiraju naslijeđe, odnosno sudske presude. Poruka za one koji ga slijede – sve teorije zavjere i nevinosti Karadžića su pretočene u njegovu doživotnu robiju jer je odgovoran za počinjen genocid i druge zločine protiv čovječnosti. Mi žrtve imamo Inckov zakon pomoću kojeg se borimo protiv negatora, odnosno onih koji ga slijede. Objavljena priča zločinca Karadžića u Srbiji je još jedna sramota za Srbiju i vlast Vučića, ali je nama podstrek da istrajemo na putu istine i pravde – rekao je Tahirović za Danas.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA