četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Tareq Al Sawah će tražiti odštetu od BiH zbog robijanja u Guantanamu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Tareq Al Sawah je nakon 14 godina zatočenja u Guantanamu i nedokazanih optužbi za terorizam nedavno deportovan u Bosnu i Hercegovinu. On je trenutno smješten u Imigracioni centar i pod nadzorom je Službe za poslove sa strancima BiH. Al Sawah je unajmio advokata Duška Tomića za rješavanje problema povrata državljanstva BiH.
“Državljanstvo mu je oduzeto na osnovu zvaničnih američkih informacija da je riječ o čovjeku koji se bavi terorizmom, ali ni poslije 14 godina, nije mu suđeno. Američke vlasti su ga isporučile, smatrajući da ima državljanstvo BiH, a nisu ga isporučile njegovoj matičnoj zemlji, Egiptu, gdje postoji, za razliku od BiH, smrtna kazna. To jeste ‘vruć krompir’ za vlast BiH, ali mi ćemo tražiti da mu bude vraćeno bosansko državljanstvo”, rekao je advokat Duško Tomić za beogradske medije,dodajući da će u ime Al Sawaha i njegove kćerke Sarah Al Sawah tražiti odštetu od Bosne i Hercegovine.
Al Sawah traži odšetu za vrijeme provedeno u američkim zatvorima, a njegova kćerka što je, kako kaže Tomić, “sve ove godine izgubila pravo na oca”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA