subota, 9. decembar 2023 / 25. džumade-l-ula 1445

SAFF

To je taj Mehanizam koordinacije: Čović neće da potpiše sporazum sa EUROPOL-om bez odobrenja kantona

Facebook
Twitter
WhatsApp

Bosna i Hercegovina još uvijek nije potpisala saradnju sa Europskim policijski uredom (EUROPOL), jer Predsjedništvo Bosne i Hercegovine za to traži i saglasnost svih deset kantona u FBiH!, saznaje novinska agencija Patria.

Predstavnici Bosne i Hercegovine i EUROPOL-a dovršili su pregovore o sporazumu o operativnoj i strateškoj saradnji još prošle godine.

Ugovor je trebao biti potpisan prije nekoliko dana. No, sve je stalo nakon što je usvojen Mehanizam koordinacije. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović odbio je potpisati ovaj ugovor dok saglasnost za potpisivanje sporazuma ne daju i svih deset nadležnih institucija iz kantona FBiH.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je za Patriju da je sporazum između BiH i EUROPOL-a trebao biti potpisan prije nekoliko dana, ali jer Predsjedništvo odbilo potpisati sporazum dok saglasnost za to ne daju i kantoni.

-Kantonima sam dao rok od pet dana da se izjasne. Zahtjev ponovo šaljemo na Predsjedništvo BiH bez obzira da li kantoni dali saglasnost ili ne – poručio je ministar Mektić.

Sporazum između BiH i EUROPOL-a sadrži odredbe kojima se uređuje razmjena informacija i drugi oblici saradnje i komunikacije s Europskom policijskom institucijom.

Potpisivanjem sporazuma, Bosna i Hercegovina bi imala institucionaliziranu saradnju s ključnom agencijom za borbu protiv kriminala EU-a.

To je velika stvar za Bosnu i Hercegovinu. Konačno, to je naš strateški interes, poručio je Mektić.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA