SAFF

Trenutno osam identificiranih žrtava genocida za ukop 11. jula u Potočarima

Facebook
Twitter
WhatsApp

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari sutra bi trebao biti održan četvrti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima.
Iz Organizacionog odbora navode da se pripreme za obilježavanje odvijaju prema planiranoj dinamici.

– Sve što je planirano dosad je urađeno, uglavnom sve ide ustaljenom dinamikom. Trenutno je osam preživjelih porodica dalo saglasnost za ukop identifikovanih žrtava – izjavio je predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić.
Na sjednici će sutra biti usvojen nacrt programa obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici, a nakon 20. juna se očekuje usvajanje i konačnog programa.

Ove godine vječni smiraj će u Potočarima pronaći i Beriz Mujić koji je imao 17 godina kada se dogodio genocid. Njegovo tijelo je identifikovala rodica Ramiza Hasanović, a majka je trenutno u Americi i zbog narušenog zdravlja nije mogla doći na identifikaciju.
Ramizi Hasanović je ovo osma identifikacija posmrtnih ostataka žrtava koje su iz uže familije, a ranije je ukopala tri brata i oca.

– Moj rođak je pronađen u blizini Sućeske, na planini Kak. Nažalost, veoma malo ima kostiju. Vrijeme prolazi, živi se u neizvjesnosti i bolje je da ima svoj mezar. Konačno će njegova duša pronaći smiraj – kaže za Fenu Hasanović.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA