SAFF

Trojka ispunila želje Dragana Čovića: Marin Vukoja imenovan za sudiju Ustavnog suda BiH!

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zastupnici Trojke (SDP, Naša stranka i NiP) i njihovi partneri iz manjih stranaka, poput Elzine Pirić iz PDA, te HDZ-a, izglasali su Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Za je bio 51 zastupnik, dok je protiv bilo njih 39.
Iz stranaka Trojke svi zastupnici su bili za izbor Vukoje, osim Damira Mašića (SDP), koji je glasao protiv. zastupnici su se na zahtjev Mahira Mešalića (DF) izjašnjavali pojedinačno o imenovanju Vukoje.

Trojka prepustila HDZ-u i FERK: Članovi imenovani mimo zakona

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je imenovanje članova Regulatorne komisije za energiju u Federaciji (FERK) na pet godina.
Iz reda bošnjačkog naroda imeovan je Samir Hadžihusejnović, kadar SDP-a, hrvatskog naroda Sanela Pokrajčić (HDZ) i srpskog Vesna Marić (HDZ).
Zastupnici SDA Jasmina Biščević Tokić i Haris Šabanović ukazali su na to da Trojka ovim HDZ-u prepušta i FERK, jer su dva od tri člana HDZ-ovi kadrovi.
Ukazali su na manjkavosti u materijalima koje su dobili a prije svega u vezi sa Samirom Hadžihusejinovićem za kojeg, kako su kazali, nije jasno gdje on radi i da li ispunjava uvjete.

Iz SDA su također ukazali da je komisija koja je birala kandidate za FERK nezakonita.

Također, na sjednici je ispunjena još jedna Čovićeva želja, Jelka Milićević je imenovana za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH.

Usvojeni su i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preudzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacionih objekata, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o utvrđivanju nasljenih mjesta i o izmjenama u nazivima naseljenih mjesta u određenim općinama, predlagač Slaven Raguž, te Nacrt Zakona o likvidacionom postupku Strategija za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici 2024.-2027. godina.

Na sjednici je usvojeno i više odluka o davanju saglasnosti na energetske dozvole i izjašnjavanja.

Sjednica je završena u 01.42 sati.

(Faktor/Patria)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA