Trump predstavio svoj mirovni plan – Izraelu sve, Palestini gotovo ništa

768

Američki predsjednik Donald Trump sastao se danas u Bijloj kući sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i predstavnikom izraelske opozicije Benijem Gancom, i izložio svoj plan za Palestinu i jevrejsku državu.

Trump je naveo da je ovo “veliki korak ka miru”, i predložio je takozvano rješenje dvije države, što podrazumijeva međusobno priznanje Izraela i Palestine, kao i smještanje nove palestinske prijestonice u Istočni Jerusalem (riječ je o teritoriji koja je faktički periferija Jerusalema). On je rekao da su se Izraelci složili da pregovaraju na osnovu detaljne mape, koju će tek prikazati, i da će, ako je Izraelci prihvate, SAD podržati rješenje koje je dogovoreno.

Prema tom planu, kako kaže Trump, “palestinska teritorija će se udvostručiti”. Iako će Izrael zadržati kontrolu nad Jerusalemom, moraće da obezbijedi svim muslimanima siguran prolaz i pravo na molitvu u džamiji Al-Aksa. Taj plan podrazumijeva i potpunu demilitarizaciju palestinske države. To u praksi znači da će Izrael odlučivati ko od muslimana i koliko može da se moli u Al – Aksi, odnosno muslimani gube potpunu kontrolu nad ovim svetim haremom.

– Ukoliko palestinski lider Mahmud Abas prihvati plan i mir, SAD i druge zemlje biće tu da pomognu na svakom koraku – rekao je Trump dodajući da će SAD u tom slučaju “ponosno otvoriti svoju ambasadu u novoj palestinskoj prijestonici”.

Američki predsjednik je rekao da će Palestinci, ako prihvate plan i ako ispune uvjete koje im on postavi, dobiti 50 milijardi dolara pomoći od Washingtona, koje će iskoristiti za otvaranje novih radnih mjesta, što će smanjiti siromaštvo i time, prema Trumpovim željama dovesti do smanjivanja tenzija na Bliskom istoku. Trump je poručio Palestincima da će imati period od četiri godine da se dokažu da li zaslužuju da im se dodijeli teritorija na kojoj će biti uspostavljena njihova država. On je pozvao Palestince da prestanu da podržavaju i finansiraju Hamas, kao i organizaciju Islamskog džihada.

Tramp je ponovio kako je siguran da će Palestinci prihvatiti ovaj plan, i da je najbitnije voditi računa o mladim ljudima na Bliskom istoku, koji su budućnost tog regiona.

Oduševljeni Natanjahu

Poslije Trumpa prisutnima se obratio i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji se na početku svog izlaganja zahvalio Trumpu na podršci koju jevrejska država uživa svih ovih godina.

– Ovo je historijski dan, koji nas podsjeća na 14. maj 1948.godine, dan kada je Hari Truman priznao državu Izrael. Gospodine predsjedniče, mi ćemo pamtiti ovaj dan dok postojimo, pošto ste vi prvi lider koji je priznao naš suverenitet u Judeji i Samari, što je ključno za naš opstanak. Vi ste iscrtali sjajnu budućnost i realističan put za svjetski mir – rekao je Netanjahu.

On je naveo da Izrael od postanka traži mir sa arapskim državama, koji nije postignut zbog palestinskih aspiracija ka samoopredjeljenju.
– Ali vi, predsjedniče Trump, vi ste rekli da mi moramo da imamo suverenitet i u Jordanskoj dolini, što će nam omogućiti da se branimo sami, svojim snagama – rekao je Netanjahu, a zatim završio govor hvalospjevima Trumpu:

– Bog vas blagoslovio, vi ste nam donijeli napredak i prosperitet.

Sastanku su pored izraelskih lidera prisustvovali i odabrani poslanici republikanaca.