Trumpovi prioriteti na Bliskom istoku nakon što je propao proces opoziva

459

Autor: Waled Phares

Nakon što je propao pokušaj Trumpovog opoziva sa predsjedničke dužnosti postavlja se pitanje može li njegova administracija do novembarskih izbora donijeti strateške odluke, s obzirom da im neće biti lahko da pomno planiraju i provode značajne političke projekte u jeku predizborne kampanje, s toga mnogi analitičari smatraju da Bijela kuća neće donositi velike odluke do okončanja predsjedničkih izbora.

Drugo pitanje koje se psotavlja je hoće li Trump na Bliskom istoku poduzeti brze i neočekivane poteze u vezi niza bitnih pitanja, da bi iznenadio svoje političke oponente i povećao šanse za reizbor jačajući svoju agendu u predizbornoj kampanji kako bi je dovršio u drugom mandatu.

Dakle, koji su to slučajevi u kojima Trump ne mora ići do kraja, a gdje može postići poene

Iransko pitanje

Neki smatraju da je Trumpova adminsitracija kadra da nastavi podržavati različite oblike otpora i opozicije iranskom režimu, istovremeno izbjegavajući bilo šta što može predstavljati izazov Washingtonu, jer „to nas ništa ne košta“, kako reče jedan od stručnjaka u ovom pitanju. Čini se da će administracije u predstojećim mjesecima imati kvalitetniji odnos prema iranskom pitanju vodeći računa o postojanju rizika da unutrašnji otpor u toj zemlji ne krene u nepredviđenom pravcu koji bi mogao dovesti do toga da iranski režim poduzme korake na destabilizaciji okolnih zemalja ili da se odluči na akciju širokih razmjera s ciljem da silom obuzda demonstracije i opozicione glasove. Bijela kuća ne želi da se to desi u jeku predizborne kampanje, jer bi to Trumpovi oponenti iskoristili u kampanji protiv njega.

Irak

Drugi slučaj je iračko pitanje gdje Trump posjeduje poticaj. Demonstracije su konstantne, američka vojska je prisutna u zemlji i u ograničenoj mjeri djeluje protiv proiranskih milicija. Postoji potencijal koji administracija može iskoristiti za brže promjene na terenu koji će dopustiti da naprave veći pritisak na proiranske milicije i otvoriti vrata za širenje demonstracija, uz postojanje vjerovatnoće da vlasti podržane od strane milicija neće moći obusdati demonstracije. No, postoji vjerovatnoća da Washington neće moći da precizno izvede ovaj plan prije novembarskih izbora, a tajming je vrlo važan faktor.

Sirija

U Siriji postoji ravnoteža snaga između asadovog režima podržanog od strane Rusije i Irana, i između Turske i opozicije koju oni podržavaju i između kurdskih milicija koje podržava Washington. Stoga jer najvjerovatnije da će stanje ostasti statičko, s mogućnošću da se nešto promijeni jedino u oblasti Idliba.

Ovdje se postavlja pitanje da li američka adminsitracija može učiniti nešto da poboljša svoju poziciju. Ta mogućnost postoji prije svega da promijeni odnos snaga na terenu u svoju korist i korist svojih saveznika i da smanji iransku opasnost. No, istovremeno postoji opasnost da, ukoliko se dese sukobi sa režimskim i iranskim snagama, Washington neće biti u stanju da taj problem riješi prije izbora.

Liban

Neki predlažu Liban kao kapiju kroz koju Trump može poboljšati svoju poziciju kroz podršku libanskoj vojsci i demonstrantima, da bi osvojio poene protiv Hezbolaha i njegovih saveznika u parlamentu i vladi. To je moguće, ali postoji opasnost da američki saveznici neće moći djelovati dovoljno brzo i efikasno u željenom pravcu, pa bi se američka podrška pretvorila u uslugu Hezbolahu.

Libija

Libijsko pitanje također je jedan od slučajeve gdje američka administracija može djelovati podržavajući arapski savez (Haftera). No, ovdje izazov nije izvršenje, nego donošenje odluke u Washingtonu, jer američka administracija shvata da nije poduzela velike korake prema turskoj politici u Siriji i Libiji, tako da bi poduzimanje ovog koraka utjecalo na pogoršanje odnosa između Donalda Trumpa i Redžepa Tajjipa Erdogana.

U svakom slučaju, postoji niz pitanja gdje američkas adminsitracija može djelovati u korist Trumpa ostavljajući rješenja otvorena za period nakon novembarskih izbora. Šta će od svega biti ostaje da se vidi u nastavku, jer je Trump, nakon što je propao pokušaj njegovog opoziva, u fazi konsolidiranja administracije.