Turska odbrambena industrija meta špijuna i obavještajaca

574

U kontekstu postignuća koja ostvaruje turska odbrambena industrija, čiji se napredak opisuje kao velik i primjetan na tom polju, ova industrija se suočava s još jednom vrstom izazova.

Riječ je o špijuniranju njenih projekata koji su počeli uznemiravati pojedine zemlje i kompanije koje se bave proizvodnjom oružja.

Turske snage sigurnosti uhapsile su u utorak šest osoba u sigurnosnoj operaciji u glavnom gradu Ankari, pod optužbom da su stranim kompanijama davale informacije o projektima odbrambene industrije.

Državno tužiteljstvo je u saopćenju navelo da je “obavještajna služba, u saradnji s Glavnom upravom za sigurnost u Ankari, izvršila raciju na lokacijama na kojima se nalazilo šest pritvorenika”.

Istaknuto je da je “hapšenje provedeno nakon jednomjesečne istrage te da je jedan od uhapšenih bio na poziciji direktora u jednom od projekta turske obrambene industrije”.

Sigurnosni izvor je naveo da su šesterica špijuna radili već godinu dana, a da su sigurnosne snage tokom upada u njihovim domovima i na radnim mjestima pronašle ogromne količine stranih valuta, pored digitalnih materijala.

Sigurnosni izvor je potvrdio za Al Jazeeru da su uhapšene osobe “pružale važne informacije velikim zapadnim kompanijama u odbrambenoj industriji”.

“Trenutno se provodi istraga, u sklopu koje se okrivljenici ispituju o prirodi tih informacija te koliko su one opasne.”

Isključio je mogućnost da su došli do opasnih tajni koje bi mogle utjecati na sami tok rada i na neke od karakteristika po kojima se ističe turska odbrambena industrija.

Istaknuo je da “ova špijunska operacija nije prva, jer su i ranije hapšeni špijuni, te da su obavještajne službe oprezne kada se radi o ovim stvarima”.

Al Jazeera