Turska vojska zauzela brojne položaje kurdskih snaga oko gradova Tel Abyad i Rasul Ayn

377

Ministarstvo odbrane Republike Turske saopćilo je da je zračna i kopnena operacija “Izvor mira” u skladu s planom nastavljena tokom protekle noći na sjeveru Sirije, odnosno na istočnoj obali rijeke Eufrat.

“Operacija ‘Izvor mira’ sinoć je uspješno nastavljena iz zraka i s kopna i zauzeti su svi planirani ciljevi”, navodi se u saopćenju.

Turska vojska i FSA (Slobodna sirijska vojska) uspješno su napredovali na dva mjesta, u blizini gradova Tel Abyad i Rasul Ayn. U nastavku operacije očekuje se da će ovi gradovi prvi biti oslobođeni.

Turske snage su jučer pokrenule vojnu operaciju “Izvor mira” na sjeveroistoku Sirije, odnosno u pograničnom pojasu na istočnoj obali Eufrata koji je pod okupacijom terorističke organizacije YPG/PKK.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je da je cilj operacije da se eliminacijom terorističkih elemenata osigura turska granica te spriječi uspostava terorističkog koridora. Cilj je i uspostava sigurne zone za povratak sirijskih izbjeglica i očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije.