Turska za zdavstvo i obrazovajne izdvaja 65 milijardi eura godišnje

747

Premijer Republike Turske Binali Yildirim izjavio je danas u Istanbulu kako je Turska za 14 godina ostvarila značajne promjene u sektoru zdravstu, kojih nema u dobrom dijelu razvijenih zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Yildirim se obratio na ceremoniji otvaranja kliničkog centra na Univerzitetu Okan u Istanbulu, te se osvrnuo na stanje u zdravstvu i obrazovaju njegovoj zemlji.

Rekao je kako je “Turska u posljednjih 14 godina doživjela značajne promjene i transformaciju u sektoru zdravstva, takvih promjena nema u dobrom dijelu razvijenih zemalja”.

Naglasio je kako je i na polju obrazovanja zabilježen veliki uspjeh, te da je samo u proteklih 1,5 mjeseci otvoreno sedam novih univerziteta.

“Kada smo došli na vlast u Turskoj je bilo aktivno 76 univerziteta. Iako je u proteklom periodu veliki broj univerziteta zatvoren zbog veze sa terorističkom organizacijom FETO, trenutno je broj aktivnih univerziteta 189”, rekao je Yildirim.

Naglasio je kako je za sektor zdravsta izdvojen veliki budžet.

“Trenutno naš najveći budžet ima obrazovanje sa 122 milijarde turskih lira (35 milijardi eura), a odmah nakon toga je zdravstvo sa 111 milijardi lira (30 milijarda eura). Najveći spasilački tim u Evropi nalazi se u Turskoj. Radimo i na jačanju zdravstvenog turizma, a zadovoljstvo građana po pitanju zdravstva povećano je sa 39 na 74 posto”, rekao je Yildirim.

Premijer Yildirim je istakao da ako je Turska za 14 godina utrostručena, onda se iza toga kriju dvije riječi, a to su sigurnost i stabilnost.