petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Turska značajno povećala izvoz robe u Rusiju

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Izvoz turske robe u Rusiju u junu je porastao za 46 posto u odnosu na isti mjesec 2021. godine i 52 posto u odnosu na maj, saopćio je turski Institut za statistiku.

Prema objavljenim podacima, turske kompanije su u junu zaradile približno 791,4 miliona dolara, dok je u maju ovaj iznos bio 518,8 miliona dolara.U prošlom mjesecu izvoz u Rusiji porastao je za 75 posto, s 417 miliona dolara u 2021. godine na 730 miliona ove godine.

Turska ima bogatu međunarodnu razmjenu s nizom država, ali prošli joj mjesec izvoz nigdje drugdje nije toliko snažno porastao koliko u Rusiju.

Podaci Turske izvozne skupštine otkrivaju kako u Rusiju najviše izvoze razne hemikalije, svježe voće, tekstil, električne uređaje te namještaj. Značajno je porasla i prodaja automobila, opreme i dijelova.

Prema ekspertima, ako evropske zemlje nastave smanjivati isporuke zbog sankcija, Turska bi mogla zauzeti četvrto ili peto mjesto na listi najvećih zemalja izvoznica u Rusiju, iza Kine, Bjelorusije, Njemačke i Kazahstana.

Osim toga, Rusija je između januara i juna bila lider u isporukama Turskoj – one su dostigle 27,7 milijardi dolara, što je skoro 16 posto ukupnog ruskog uvoza.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA