Turski mediji: Davutoglu osniva stranku?

1391

Piše: Abdullah Nasup

Turski mediji najavljuju da bivši turski premijer i nekad jedna od najjačih figura AK partije, Ahmet Davutoglu,  osniva vlastitu stranku. Mediji su prenijeli njegove izjave sa iftara u Konyi, u kojima je pozvao na „novu viziju“, što je u medijima shvaćeno kao najava da će uskoro osnovati svoju stranku.  Tokom proteklog ramazana, pišu turski mediji, Davutoglu je prisustvovao na više iftara u Ankari, Istanbulu, Dijarbekru i Konyi, i to u društvu nekoliko bivših visokopozicioniranih članova AK partije. Sa jednog iftara u Ankari Davutoglu je poručio: „Sve vas pozivam da idemo ka promjenama i novom stanju i da zauzmemo novi stav kako ne bismo izgubili svoje temeljne vrijednosti, svoje tekovine i slobodu.“

„To novo stanje bit će produkt okretanja ka budućnosti i cijelom čovječanstvu. Ukratko, ili novo stanje ili stagnacija“, zaključio je Davutoglu.

U odgovoru na novinarska pitanja, Davutoglu je kazao kako pod novim stanjem ili novom državom misli na nova stajališta i nove korake. Na pitanje novinara da li planira osnivanje nove stranke poslije bajrama, Davutoglu je kazao: „Iznio sam svoje mišljenje otvoreno i iskreno, a ne zbog nekog plana u budućnosti. Nastavit ću kritizirati propuste i negativnosti, a podržavati pozitivne korake. Naše je pravo da iznesemo svoje mišljenje o svemo što smatramo da nije pozitivno.“

Davutoglu je, također, kazao da nema ambicija da ponovo preuzme neku funkciju u vlasti, te da s tim u vezi nije imao nikakve kontakte.

Treba kazati da je Kabinet turskog predsjednika pozvao sve bivše predsjednike Parlamenta i bivše zamjenike predsjednika da prihvate članstvo u Visokom savjetodavnom vijeću pri kabinetu predsjednika. Turski predsjednik već je uključio u rad vlade neke bivše visokorangirane članove AK partije što kritičari pricipiraju kao pokušaj da se ranije „otpisani“ spriječe u osnivanju nove stranke koja bi zbog ideološke bliskosti bila konkurencija AKP-u.