utorak, 22. novembar 2022 / 28. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv generala Ramiza Drekovića

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv generala Ramiza Drekovića, rođenog 1956. godine u Tutinu, bivšeg komandanta 4. i 5. korpusa ARBiH.

Drekovića Tužilaštvo tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komandanta 4. korpusa Armije RBiH, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

– On se tereti da je u proljeće 1995. godine izdao direktno, strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti. Nakon izvršenog granatiranja, u više navrata, tokom maja i juna 1995. godine, usljed eksplozija granata ubijeno je dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba. Granatiranjem je prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata. Optuženi se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva – saopćeno je iz Tužilaštva.

Kako navode iz Tužilaštva, navode optužnice će dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem više od 200 dokaznih materijala.

Ramiz Dreković je prilikom saslušanja u Tužilaštvu u potpunosti negirao da je počinio ono za što se sumnjiči, a njegovi advokati su kazali kako iz dokaza koje je njima predočilo Tužilaštvo ne proizilazi osnov sumnje za to.

Drekovića je SIPA po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila 5. decembra u njegovom stanu u Sarajevu. Nakon određivanja mjera zabrane pušten je na slobodu.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA