subota, 30. septembar 2023 / 15. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Tuzla obilježava 15. maj – dan odbrane od srpskog agresora

Facebook
Twitter
WhatsApp

U naselju Brčanska Malta u Tuzli danas je obilježena 31. godišnjica odbrane grada od srpskih agresorskih snaga 15. maja 1992. godine. Tog 15. maja legitimne policijske snage i istinski patrioti Tuzle odbranili su grad od planiranog zauzimanja ili u krajnjem slučaju, njegove podjele na istočni i zapadni dio.

Četvrta vojna sila Evrope, koja se 27. aprila transformirala u Jugoslovensku armiju novoformirane Savezne Republike Jugoslavije, polomila je zube na raskrsnici Brčanska Malta.

– Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i INTERPOL su stavili tačke na ovaj slučaj. Šta nama preostaje? Da razgovaramo s ljudima koji su ovdje nastradali, ali bez uplitanja politike. Tražimo da se procesuiraju odgovorni. U prvom redu, potpukovnik Mile Dubajić. Neka se pokrene proces, pa neka dokaže da li je kriv ili ne.

Obilježavanju 15. maja prisustvovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, koji je naglasio da je 15. maja 1992. godine odbranjena sloboda Tuzle i Bosne i Hercegovine.

-Ja sam danas ovdje kao član Predsjedništva BiH da iskažem duboko poštovanje herojima i braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine. Nikada nećemo dozvoliti da se izjednačavaju oni koji su branili državu Bosnu i Hercegovinu i oni koji su napadali na Tuzlu i Bosnu i Hercegovinu – rekao je Bećirović.

Poslije 15. maja Tuzla je granatirana četiri godine. U periodu 15. maj 1992. – 16. novembar 1995. godine, Tuzla je gađana s više od 1.500 projektila različiti kalibara, među njima i rakatema zemlja-zemlja tipa “Volhov”. U granatiranju Tuzle ubijena su 223 civila, dok je 391 civil teže i lakše ranjen. Niko nikada nije odgovarao za ove zločine.

Svojevremeno je Fondacija “Istina, pravda, pomirenje” podnijela krivičnu prijavu protiv visokih dužnosnika JNA Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića, Milutina Kukanjca, izvjesnog Praševića, Milana Nedeljkovića, Novice Simića, Mileta Dubajića, Momira Zeca i Veljka Brajića zbog osnovane sumnje da su počinili niz krivičnih djela. Krivična prijava nikada nije procesuirana.

Tuzlanski branitelji smatraju kako će tačka na događaj 15. maj 1992. godine biti stavljena kada se procesuira potpukovnik Mile Dubajić, komandant kasarne Husinska buna.

I protiv njega je podnesena krivična prijava u kojoj se, između ostalog, navodi:

“Dana 15. maja 1992. godine je po naredbi potpukovnika Dubajića na obične vojne i civilne kamione, koji nisu namijenjeni za transport eksplozivnih tereta, izvršen utovar minskoeksplozivnih sredstava te je kamione uvrstio u kolonu i na njih smjestio naoružane pripadnike JNA i rezerviste.

Dakle, na eksplozivna sredstva postavio je ljude. Ova vozila nisu bila ničim obilježena niti je kao komandant kasarne bilo koga obavijestio šta prevozi u tim vozilima. Postupivši ovako, potpukovnik Dubajić je počinio krivično djelo “izazivanja opšte opasnosti” iz člana 172. tada važećeg KZ SRBiH (Službeni list SR BiH br.16/77, 32/84, 19/86, 40/87, 33/89, 2/90 i 24/91), kao i krivično djelo “nepropisne predaje saobraćaju eksplozivnog ili zapaljivog materijala” iz člana 178. istog Zakona”.

Pravosudne institucije u Srbiji nisu preduzele ništa, ali su godinama proganjale i procesuirale Iliju Jurišića, koji je na kraju oslobođen i izašao kao borac za istinu i pravdu iz beogradskog zatvora.

(Radiokameleon)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA