SAFF

Tuzlak Darko Petrović ispisivao poruke podrške ratnim zločincima Mladiću i Đukiću u Tuzli

Facebook
Twitter
WhatsApp

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Darka Petrovića (47) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, navode iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

– Petrović je osumnjičen da je u periodu od 31. marta do 27. maja 2024. godine na javnim mjestima, izlozima trgovinskih radnji, automobilima, frizerskom salonu, kao i na betonskom stubu na kojem se nalazi ploča Memorijalnog centra “Kapija” u Tuzli, znajući da su međunacionalni odnosi u FBiH složeni, pisao poruke na papirima i ljepio ih na ovim javnim mjestima, a kojima odobrava i veliča zločine počinjene u periodu rata prema konstututivnim narodima u FBiH – navode iz Tužilaštva TK.

U toku noći 26. maja 2024. godine, nakon što je 25. maja 2024. godine obilježena godišnjica masakra na Kapiji u Tuzli, na Memorijalnom centru “Kapija” je, dodaju iz Tužilaštva, zalijepio dva papira sa ispisanim porukama kojima se veliča ovaj zločin, a što je kod većeg broja građana izazvalo uznemirenje, čime je javno izazivao narodnosnu mržnju i razdor.

– Nakon operativnog rada na terenu i prikupljanja informacija, pripadnici Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Tuzla su utvrdili identitet osumnjičenog, te je 4. juna 2024. godine lišen slobode. Nakon kriminalističke obrade, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predat je u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog. Istraga je u toku – naveli su iz Tužilaštva TK.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA