utorak, 22. novembar 2022 / 28. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

U Diviču održana manifestacija “Dani povratka 2021”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Mreža mladih Muftijstva tuzlanskog, Medžlis Islamske zajednice Zvornik i Medžlis Islamske zajednice Kalesija zajedno sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica organizovali su Kulturno-vjersku manifestaciju „Dani povratka – Divič 2021“. Cilj Manifestacije bio je evociranje uspomena na dane povratka svojim domovima Bošnjaka Podrinja, ali i pružanja podrške pred izazovima u kojima se danas nalaze.

U okviru ovogodišnje manifestacije u nedjelju, 22. augusta 2021. godine upriličeni su „Omladinski susreti“ na kojima je učešće uzelo 300 mladih, članovi Mreže mladih Muftijstva tuzlanskog. Oni su imali priliku da se u lijepom Diviču, na obali rijeke Drine, natječu u sportskim aktivnostima, druže i bolje upoznaju.

Svečanosti su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH Ismail-ef. Smajlović, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ramiz Salkić, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije Bosne i Hercegovine dr. Edin Ramić, glavni imami i imami, koordinatori Mreže mladih, džematlije i omladina iz Podrinja i drugih gradova Bosne.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je ovom prilikom naglasio da podrška i pomoć Bošnjacima Podrinja nikada ne smije prestati i da je nikada nije dovoljno.

“Ovdje u Diviču, simbolu Podrinja, povratka i uspjeha nakon brojnih iskušenja prisjećamo se jednog kur'anskog teksta u kojem se naglašava da je čovjekov trud mnogostruk. Različit je u odnosu na motive, intenzitet napora, ciljeve a onda će naspram tog kvaliteta Allah, dš.š., čovjeku pružiti svoju pomoć i odrediti mu u konačnici blagostanje, odnosno džennet ili će mu dati težak završetak.

Ovdje želimo posvjedočiti da je trud ovih ljudi, Bošnjaka u Diviču, Bošnjaka u Podrinju, svih povratnika veliko djelo koje se mora respektirati. Djelo koje nadahnjuje i naspram kojeg imamo svoju dužnost. Cijeli naš narod ima dug prema povratnicima. Dug prema povratnicima je dug prema Bosni i Hercegovini, dini-islamu, prema našim vrijednostima”, kazao je muftija Fazlović istakavši da je povratnicima konstantno bilo teško a i danas je tako. Povratnici imaju pravo da nas obavežu i da upute svima nama poziv na koji se ne smijemo oglušiti.

“Islamska zajednica je uz svakog Bošnjaka i Bošnjakinju, mlade i stare, da zajedno čuvamo vjeru, jezik i da čuvamo i gradimo domovinu na svaki mogući način”, poručio je muftija Fazlović.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA