SAFF

U Džedu sletio prvi avion s hadžijama iz BiH, večeras obavljaju umru

Facebook
Twitter
WhatsApp

Na Međunarodni aerodrom “Kralj Abdulaziz” u Džedi danas je sletio prvi avion sa 152 budućih hadžinica i hadžija iz Bosne i Hercegovine.

– Svi su dobro i zdravo. U pratnji svojih vodiča hadžije su autobusima uputile prema Meki, gdje će se smjestiti u hotel, a nakon toga uputiti u Haremi-šerif i obaviti umru – izjavio je za agenciju Mina glavni vodič Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Izet ef. Čamdžić.
Prvi put nakon 25 godina hadžije su jutros iz Sarajeva na hadž krenuli u ihramima.
– Bio je to jedan novi izazov, ali zahvaljujući dobrim pripremama, možemo kazati da je uspješno realiziran. Umru smo zanijetili u avionu, prije prelaska mikata, granice nakon koje hodočasnicima počinju njihove ihramske obaveze – kazao je efendija Čamdžić.

U prvom avionu doputovali su i članovi ljekarske ekipe koje predvodi mr. sci. med. Adem Zalihić, specijalista urgentne medicine, a koji će po dolasku u Meku odmah formirati ambulantu u kojoj će o našim hadžijama brinuti sedam ljekara specijalista i sedam medicinskih tehničara.
Ove godine u organizaciji Ureda za hadž i umru hadž će obaviti 2.225 državljana Bosne i Hercegovine.
U narednim danima u dva leta dnevno u Džedu će biti prevezene i ostale hadžije. Posljednji let sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo planiran je za 12. juni u 21.20 sati.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA