U Idlibu poginula dva, a ranjeno pet turskih vojnika

334

U zračnim napadima na položaje turskih snaga u Idlibu dvojica turskih hrabrih vojnika su položili živote kao šehidi, a ranjena su petorica, potvrđeno je iz Ministarstva odbrane Republike Turske.

Na zvaničnom Twitter profilu turskog ministarstva navedeno je kako je nakon zračnih napada izvršeno dejstvovanje određene položaje režima u Idlibu.

“Kao i do sada, krv naših šehida nikada nije ostala na zemlji, a neće ni u budućnosti. Iskazujemo rahmet pred dušu naših šehida, a njihovim porodicama, Oružanim snagama Turske i cijelom narodu izražavamo saučešće, ranjenim vojnicima brz oporavak”, navedeno je u saopćenju, te dodano:

“U Idlibu je neutralisano 50 pripadnika režimskih snaga, uništeno pet tenkova, dva transportera, dva naoružana vozila i haubica.”

Danas su snage opozicije uz podršku turske artiljerije probili odbranu sirijske vojske u oblasti Kminasa i Najraba. Prema nezvaničnim izvještajima u ovim napadima učestvovali su i truski vojnici.

Avioni Su-24 ruskog ratnog vazduhoplovstva izveli su napad na snage opozicije, tvrdi Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji.

Centar je naveo da su proturske opozicione snage uz podršku turske artiljerije probili odbranu sirijske vojske na području Kminasa i Najraba.

„Kako bi spriječili da ne prodru dublje u sirijsku teritoriju, na zahtjev sirijske komande avioni Su-24 vazduhoplovnih snaga Rusije bombardovali su oružane formacije koje su se probili. To je omogućilo sirijskim trupama da uspješno odbiju sve napade. One su uništile jedan tenk, šest pešadijskih oklopnih vozila i pet kamiona sa oružjem velikog kalibra“, navodi se u saopštenju Centra.

Turska je prekinula artiljerijske napade na sirijske vladine trupe nakon što ih je Rusija primjetila i o tome obavijestila Tursku, ističe se u saopštenju Centra za pomirenje.

„Turska strana je preko linije dekonflikta obaviještena da su ruska sredstva za objektivnu kontrolu otkrila artiljerijsku vatru sa turskih položaja na odrede sirijske vojske… Nakon što je turska strana dobila ove informacije, njihova artiljerijska vatra je prekinuta“, navodi se u saopštenju.