SAFF

U Njemačkoj presreten konvoj sa psima iz BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp

Njemačka policija je zaustavila vozilo sa šesnaest pasa iz BIH na “proputovanju” iz BIH, bez važeće dokumentacije i u veoma lošem stanju, piše agencija Patria.

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv jedne osobe koja je proteklih godina primila stotine hiljada maraka na račun brige o napuštenim životinjama.

Tužilaštvo KS navodi da je putem Paypala na njen transakcijski račun uplaćen novac u iznosu većem od 390 hiljada maraka iz inostranstva namijenjen za čuvanje i zbrinjavanje napuštenih životinja za koji nije podnijela godišnju prijavu poreza na dohodak i tako izbjegla plaćanje poreza na dohodak po osnovu obavljanja samostalne djelatnosti.

Ranije su mediji objavili da na području nekoliko zeničkih naselja postoji najmanje šest ilegalnih azila sa više od 2.000 pasa. Dok se ti psi drže bez adekvatne veterinarske zaštite, u inostranstvu se prikupljaju sredstva. Istovremeno, najbolji “primjerci” se putem društvenih mreža prodaju i po 2.000 eura, a “papiri” se sređuju preko kriminalnih organizacija iz istočnih dijelova EU.

Iza problema pasa lutalica u Bosni i Hercegovini stoji dobro organizirana kriminalna banda koja u saradnji sa međunarodnim kriminalcima zgrću ogroman novac. Oni su veoma dobro uvezani kroz brojna udruženja za zaštitu životinja.

(Patria/Saff)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA