srijeda, 4. oktobar 2023 / 19. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

U Srebrenici za 11. juli najavljen film sa Ratkom Mladićem

Facebook
Twitter
WhatsApp

Na dan obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, nacionalistička proruska organizacija najavila je da će, nekoliko kilometara od mezarja u Potočarima, održati prikazivanje filma u kojem planiraju pustiti govor Ratka Mladića, pravosnažno osuđenog za genocid i druge zločine u julu 1995. godine, javlja BIRN BiH.

Prorusko udruženje “Istočna alternativa”, čiji članovi negiraju genocid i veličaju Ratka Mladića, najavilo je da će u Srebrenici 11. jula prikazati film o “oslobađanju Srebrenice”, u kojem, između ostalog, planiraju pustiti govor bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), za kojeg navode da je “u tim događajima zauzeo historijsku ulogu”.

U najavi događaja Udruženje piše da će prikazati film o zločinima nad srpskim narodom u Podrinju “povodom oslobađanja Srebrenice 11. jula od strane zločinačkih hordi”.

“Ovim događajem želimo obilježiti dan oslobađanja, nastanka mira i života u Podrinju”, navodi se u saopćenju ovog udruženja.

Prikazivanje filma u trajanju do 60 minuta planiraju od 17 sati u objektu “Despot Stefan Lazarević”, koji je dio parohijskog doma, na dan kada će se nekoliko kilometara dalje obilježavati godišnjica genocida u kojem je u julu 1995. godine ubijeno više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka, a prognano je više od 40.000 žena, djece i staraca.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA