subota, 9. decembar 2023 / 25. džumade-l-ula 1445

SAFF

U Travniku svečano otvoren novi srednjoškolski centar (VIDEO)

Facebook
Twitter
WhatsApp

Simboličnim presijecanjem vrpce federalni premijer Fadil Novalić, premijer Kantona Središnja Bosna Tahir Lendo, županijski ministar prosvjete, znanosti, mladih, kulture i sporta Bojan Domić i načelnik Općine Travnik Kenan Dautović svečano su u četvrtak otvorili novoizgrađeni Srednjoškolski centar u Travniku.

Učenici Mješovite srednje škole Travnik i Mješovite srednje ekonomsko-ugostiteljske škole u narednih mjesec dana trebali bi useliti u jednu od najopremljenijih i najmodernijih škola u ovom dijelu BiH.

Vlada FBiH za ovaj je centar izdvojila, kaže premijer Novalić, ukupno oko 11,2 milijuna maraka.

“Nakon što je Sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio da postojeći Katolički školski centar treba pripasti Nadbiskupiji, a da država ima obvezu napraviti novi školski centar, zajedničkim snagama Vlade FBiH i Vlade SBK izgradili smo najljepše školsko zdanje u BiH. Nastavit ćemo davati podršku ne samo za školu, nego i za sportske centre i komunikacije. Ova škola još nije dovršena, ima tu još sportska dvorana, bazen”, rekao je Novalić.

Županijski premijer Tahir Lendo u projekt je bio uključen od samog početka.

“Presretni smo da smo dočekali izgradnju. Upornim i istrajnim radom dobili smo jedno zdanje koje će služiti one koji se obrazuju narednih 200 godina. Projektna vrijednost je cca 16 milijuna KM, a mi smo tražili u projektnoj dokumentaciji da tu bude prostor za oko 2.500 učenika koji će imati sve europske standarde za obrazovanje, od sale do bazena, sve što moderno obrazovanje traži. Tu će raditi i oko 150 profesora”, rekao je Lendo.

Ovakav objekt dat će veću šansu svakom djetetu pred izazovima budućnosti, smatra ministar Domić.

“Mislim da ovakav objekt nije otvoren u ovome dijelu BiH još od projekta 1000 škola iz 80-ih godina. On znači povećanje kapaciteta obrazovnog sustava. Drago mi je da će djeca imati puno bolje uvjete, a i nećemo više imati dvije škole pod jednim krovom. Ono što je najvažnije, dat će šansu svakom djetetu jer djeca koja budu ovdje učila bit će spremnija za izazove budućnosti”, ocijenio je Domić.

Zadovoljan je bio i travnički načelnik koji je najavio kako će djeca sljedećeg tjedna započeti preseljenje.

“Mislio sam da će biti podvig ako centar završim do kraja mandata, a meni se to događa na pola mandata, naravno da sam ponosan. Sretnim me čini što smo našoj djeci i profesorima darovali zdanje koje će im služiti da se posvete obrazovnom procesu. Općina će nastaviti podržavati centar, projekt moramo nastaviti do kraja. Djeca će sljedećeg tjedna započeti preseljenje, no to bi moglo potrajati i do mjesec dana”, istaknuo je Dautović.

Podsjetimo, gradnja škole započela je još 2009. godine, a zaustavljena je 2011. godine zbog nedostatka sredstava. Godinu dana kasnije lokalna zajednica je vratila zgradu Katoličkom školskom centru “Petar Barbarić”. Mješovita srednja ekonomsko-ugostiteljska škola nakon toga je preseljena u objekt nekadašnjeg Učeničkog doma, dok je Mješovita srednja škola Travnik ostala u dijelu zgrade Vrhbosanske nadbiskupije.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA