subota, 9. decembar 2023 / 25. džumade-l-ula 1445

SAFF

U Vlasenici obilježena 31. godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica

Facebook
Twitter
WhatsApp

U Vlasenici je danas obilježena 31. godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica. Obilježavanje tužne godišnjice počelo je Maršom mira koji je krenuo od Turalića kod Kladnja, a završio ispred nekadašnjeg logora Sušica.

U Vlasenici je u proljeće i ljeto 1992. ubijeno oko 2.500 civila Bošnjaka. Za zločine pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić Jenki, Predrag Bastah Car i Goran Višković Vjetar. Trenutno se u Sudu BiH sudi Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Goranu Gariću i Miroslavu Kraljeviću, koji je aktuelni načelnik Opštine.

Ispred logora Sušica danas je održan vjerski program, a predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Vlasenica Zajim Mahmutović je upozorio na pojavu odustajanja od svjedočenja.

– Zabrinjava nas što je u posljednje vrijeme veliki broj svjedoka odustao od svjedočenja. Pretpostavljamo da je to zbog prijetnji i ucjena. Nije to dobro za istinu i pravdu jer se istina o zločinima mora saznati – kaže Mahmutović.

U logoru Sušica bio je Hakija Hurić, koji je na tom mjestu tuge i boli posljednji put vidio svog 16-godišnjeg sina Jasmina.

-Nismo ga ni do danas pronašli. Bio je to jedan užas. Svakodnevna ubijanja, premlaćivanja, silovanja… U logoru Sušica i drugim logorima proveo sam 420 dana. Vratio sam se u Vlasenicu i tu živim sa suprugom. Boli me što svjedoci odustaju od svjedočenja pred Sudom BiH, a svi znamo kroz šta smo sve prošli – kaže Hakija Hurić.

2023-09-23_17-04-42-589 Vlasenica.jpg – U Vlasenici obilježena 31. godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica
Treći put na ovom maršu mira učestvovala je i Neformalna grupa građana “Putevima spasa i slobode Doboj”.

– Na maršu mira od Turalića u Opštini Kladanj do logora Sušica kod Vlasenice učestvujemo treći put. Nastojimo učestvovati u svim obilježavanjima godišnjica poput ove i tako čuvamo od zaborava žrtve zločina, kao i ono što je njima učinjeno. Logor Sušica je bio aktivan od maja do kraja septembra 1992. godine, kada je kroz njega prošlo oko osam hiljada civila bošnjačke nacionalnosti. Svi oni bili su bespravno zatvoreni a doživjeli su sve moguće torture, uključujući premlaćivanja, silovanja i ubijanja. Ukupno na ovom području stradalo je preko 2600 osoba. Želimo napomenuti da 996 osoba još nikada nije pronađeno. Oni su definitivno ubijeni i negdje pokopani, samo oni koji znaju ne žele da otkriju mjesta na kojima su ubijeni i sahranjeni – ističe Admir Fetica, jedan od aktivista grupe Putevima spasa i slobode Doboj.

Nakon vjerskog programa učesnici Marša mira su prolaskom kroz grad posjetili šehidsko mezarj Rakita.

(Preporod.info)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA