subota, 19. novembar 2022 / 25. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Udruženja žrtava i svjedoka genocida: Ko su akteri napada na povratnike u RS?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” pozivaju sudske instance da obavijeste javnost zašto nisu otkriveni a niti sankcionirani nalogodavci i izvršioci više od 1.000, kako navode, terorističkih napada na povratnike u bh.entitetu Republika Srpska.

– Pozivamo Tužilaštvo BiH, aencije za sprovođenje zakona, Operativnu grupu za borbu protiv terorizma, da odmah i neizostavno obavijeste javnost zašto od Dejtonskog mirovnog sporazuma nije otkriven i sankcionisan niti jedan naredbodavac i izvršilac u preko 1.000 terorističkih napada na povratnike u manjem BH entitetu, RS – ističe se u saopćenju udruženja.

Dodaju da zvuči uvredljivo i ponižavajuće da su se svi sigurnosno – tužilački kapaciteti u BiH angažirali na pronalasku youtubera koji je navodno prijetio Miloradu Dodiku, dok hiljade terorističkih napada sa smrtnim posljedicama i dan danas ostaju neotkriveni i zataškani od Tužilaštva i agencija za sprovođenje zakona.

Pozivaju Tužilaštvo BiH, da odmah i neizostavno obavijeste javnost i o rezultatima januarskih napada na povratnike gdje je hitnu istragu tražio i visoki povjerenik UN za ljudska prava.

Nakon niza upozorenja, navode, da će udruženja pokrenuti i krivične postupke protiv svih onih koji opstruiraju i zataškavaju terorističke napade u manjem BH entitetu.

Ističu da će se svakog prvog u mjesecu obratiti javnosti u vezi sa “zataškavanjem terorizma u RS”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA