petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Udruženja žrtava uputila pismo UN-u, NATO-u i EU: Zaustavite ratnohuškačku politiku Milorada Dodika

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe, uputili su pismo šefovima država članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, generalnom sekretaru UN -a, generalnom sekretaru NATO-a i najvišim organima i pojedincima Evropske unije. Pismo je apel da se zaustavi ratnohuškačka politika Milorada Dodika.

– Do sada smo dva puta apelirali i pozivali Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNDS-a i Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine RS-a da se zaustave u stvaranju uvjeta za izazivanja konflikta u BiH. Milorad Dodik ne samo da se nije zaustavio, nego je trenutno odluku za izazivanje konflikta prebacio na Narodnu skupštinu Republike Srpske – stoji u saopćenju ova dva udruženja.

Napominju da su u augustu i oktobru 2021. godine, u saradnji sa UN-om, uputili dva Izvještaja specijalnoj savjetnici generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida, Alice Nderitu, kao i Karimu Khanu, tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (ICC) zbog ugrožavanja mira u BiH i regionu i kršenja UN Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida.

– Smatramo da se Milorad Dodik neće zaustaviti, te s toga upućujemo ovo pismo šefovima država članica Vijeća sigurnosti UN-a, generalnom sekretaru UN-a, generalnom sekretaru NATO-a i najvišim organima i pojedincima EU. Tražimo od Vas da ispoštujete UN i međunarodne konvencije o ljudskim pravima i slobodama, presude dva UN suda-ICJ i ICTY/MICT za čije osnivanje su glasale sve članice VS UN-a, a posebno razloge i ciljeve navedenih sudova, zbog kojih ste jednoglasno odlučili i da se formira ICTY – Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju – stoji u njihovom pismu.

Zadatak suda je, između ostalog, bio i ostao prevencija i uspostavljanje mira u bivšoj Jugoslaviji, naglašavaju.

– Naslijeđe i presude navedenih sudova nas sve obavezuju. Mi, žrtve genocida nikada nismo posezali za osvetom i revanšizmom, pružali smo i pružamo podršku ICTY/MICT našim svjedočenjem i saradnjom,ali poštivanjem naslijeđa ovih sudova ispunjavamo vaše zacrtane ciljeve. Zbog toga od i vas tražimo da i vi ispoštujete vaše odluke i naslijeđa dva UN suda i zaustavite Milorada Dodika i Nedeljka Čubrilovića. Iskustvo rata i zločina je zapisano u međunarodnim presudama i sve nas obavezuje, kao što obavezuje i Milorada Dodika i Nedeljka Čubrilovića, koji su pred Narodnu skupštinu RS postavili izazov ili rat ili ništa – naveli su u obraćanju.

Naglašavaju da su upravo presude i aktivnosti ICTY, kao i njegov rad već skoro 30 godina, dokaz da je pravda spora i dostižna, ali i nada da se zločin više nikad ne ponovi.

– Zar ćete dozvoliti da se ponovo desi konflikt i zločin i da opet međunarodni sudovi rade sljedećih 30 godina? To nije interes nikoga, osim onih koji su sljedbenici ratnih zločinaca i politika koje su presuđeni pred dva suda ICJ i ICTY. Posebno očekujemo podršku predsjednika Ruske Federacije, države koja je od početka podržala osnivanje ICTY/MICT i njegov rad, posebno stoga što se Milorad Dodik poziva na podršku predsjednika Ruske Fedreacije u izazivanju konflikta i prijeti s ruskom podrškom. Još uvijek nećemo i ne želimo da vjerujmo da bi predsjednik Ruske Federacije podržao bilo kakav zločin, posebno onih koji slijede politike presuđenih ratnih zločinaca – naglasili su u pismu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA