Udruženje “Svjetlo”: Dan Državnosti sa povratnicima

138

Udruženje Svjetlo iz Sarajeva povodom Dana Državnosti Bosne i Hercegovine, 25.novembar 2021.godine organizuje humanitarnu akciju u cilju pomoći povratnicima koji žive u Podrinju, kao i drugim dijelovima BiH.

Stoga pozivamo; građane BiH, bosanske političare, nosioce zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u BiH, zatim našu dijasporu, nevladine organizacije u BiH i inostranstvu, da Dan državnosti BiH provedemo zajedno u društvu s povratnicima, kao i da odvojimo lično dio svog vremena i imetka s ciljem pružanja pomoći u kupovini osnovnih životnih namirnica, kako bismo olakšali život povratnika u toku dolazeće zime. Uzimajući u obzir da je teška godina iza nas i da je suša prouzrokovala velike štete na poljoprivrednim dobrima širom BiH, a ponaročito povratnicima koji žive isključivo od poljoprivrede i stočarstva.

Obilaskom povratnika za Dan državnosti BiH, pokazaćemo svoj osjećaj prema onima kojima je naša pomoć potrebna i koji žive na rubu siromaštva u najudaljenijim dijelovima BiH.

Kao jedan od svijetlih primjera su povratnici Luke i Krušev Dola (Općina Srebrenica), koji žive skoro 50 km udaljeni od Srebrenice, a da biste došli do njih treba da se vozite preko 20 kilometara kroz šumu lošim makadam putem, međutim oni su se vratili i žive na svojim prijeratnim ognjištima i trude se da žive od svog rada.
Akcija ima za cilj da se za Dan Državnosti BiH obiđe sto veći broj povratnika širom BiH i da dio svog vremena i sredstava koje bismo potrošili u obilježavanju Dana Drzavnosti u FBiH, potrošimo za kupovinu osnovnih životnih namirnica za najugroženije povratnike, kao i doniramo novčana sredstava za plaćanje režija (struje i vode), zatim kupovinu lijekova i nabavku ogrijeva za zimu.

Udruženje Svjetlo od 2002 godine, radi na pomoći povratnicima širom BiH i to na projektima: kupovine krupne stoke (54 krave donirali u 2021.godini), sitne stoke (130 ovaca donirali u 2021.godini), kupovini prehrambenih paketa, lijekova, školskog pribora, odjeće i obuće, računarske opreme učenicima za nastavu, stipendiranje učenika, plaćanju struje za najugroženije povratnike, dovođenju vode, obezbjeđenje proljetnog sjemena za sjetvu, plastenika itd, a sve u cilju pomoći povratnicima da žive na svojim prijeratnim ognjištima i to od svog rada.

Sve dodatne informacije o zajedničkoj posjeti povratnika ili donaciji sredstava ili prehrambenih namirnica mozete dobiti na mobitele ;00387603299902 i 0038762798102
Svoje donacije možete uplatiti na račun Udruženja Svjetlo,
Br.računa 1413065320261590